Nederlanders draaien relatief veel liedjes op Spotify

Nederlanders draaien relatief veel liedjes op Spotify

21-05-2013 09:04 Laatste update: 28-04-2018 11:59

Spotify heeft nu zijn eigen hitlijst, de Spotify 50. Daaruit valt op te maken dat Nederlanders relatief actief zijn op de muziekdienst.

De muziekdienst heeft sinds dinsdag een eigen hitlijst. De Spotify 50 biedt twee overzichten per land: de 50 meest gestreamde liedjes of de 50 meest gedeelde nummers. De 50 populairste liedjes zijn te beluisteren zonder dat je lid van Spotify hoeft te zijn. Er is keuze uit 28 landen en de hitlijst gaat per week. In Nederland bestaat de top 3 deze week uit: Robin Thicke, Daft Punk en Macklemore & Ryan Lewis.

Spotify toont ook het exacte aantal plays dat de nummers hebben gehaald. Zo werd nummer 1 'Blurred Lines' van Robin Thicke afgelopen week in Nederland 452 duizend keer gestreamd op Spotify. 'Get Lucky' van Daft Punk haalt 440 duizend plays. Op basis van de cijfers lijkt Nederland vrij actieve Spotify-gebruikers te hebben. Get Lucky haalt in de VS ondanks dat dat land veel meer inwoners heeft 'maar' 1,5 miljoen plays, terwijl hij daar ook op plek twee staat. Dat geldt ook voor België, waar Get Lucky met slechts 94 duizend plays al tweede staat. In absolute aantallen afgespeelde liedjes blijven van de 28 landen alleen de VS, Groot-Brittannie, Zweden, Duitsland en Noorwegen ons land voor.

Meerdere internationale hitlijsten, zoals de Billboard Hot 100, zijn al deels gebaseerd op gegevens van streamingdiensten. Volgens Spotify dienen de hitlijsten ook om makkelijker nieuw talent te kunnen spotten. Spotify heeft meer dan 24 miljoen actieve gebruikers, waarvan er 6 miljoen een betaald account hebben.