Volkswagen koelt met de zon

Volkswagen koelt met de zon
20 mei om 07:50
Laatste update: 28 april om 11:59

Volkswagen introduceert bedrijfsauto's die de laadruimte koelen op zonneenergie. Dat scheelt flink in het verbruik.

Koelauto's verbruiken meer brandstof dan reguliere wagens. Logisch, want die enorme koelkast die ze meeslepen moet aan de gang gehouden worden door dezelfde motor die het gevaarte ook naar voren beweegt. Het spreekt dan voor zich dat je probeert om dat met alternatieve energiebronnen voor elkaar te krijgen.

Zonneenergie ligt voor de hand. Maar het probleem was altijd dat zonnecellen niet genoeg capaciteit hadden om dat klusje te klaren. Inmiddels is dat wel het geval en Volkswagen brengt een Caddy, een Transporter en een Crafter op de markt die gekoeld worden door de zon. Voordeel voor de eigenaar is niet alleen dat zijn bloempjes, medicijnen of levensmiddelen elke 100 kilometer 2 liter diesel minder nodig hebben om fris te blijven, hij of zij kan ook nog eens Milieu Investerings Aftrek toepassen en versneld afschrijven.

Bijkomend voordeel is dat de auto's niet met draaiende motor in de binnenstad hoeven te staan en de boel daar vervuilen. Zelfs op een bewolkte dag levert het systeem genoeg stroom om de boel op 0º C te houden.

Lees meer over:

Deel via