Heb je een gaatje over?

Heb je een gaatje over?

26-04-2013 14:01 Laatste update: 28-04-2018 12:30

Michiel Cornelissen maakt horloge Lorenz zonder grafische afbeelding. De minuten lees je af in laagjes met gaatjes.

Op de meest analoge horloges lees je de minuten af aan de hand van op de wijzerplaat gedrukte streepjes, of de minuten zijn al helemaal achterwege gelaten. Tegelijkertijd constateerde 3D printguru Michiel Cornelissen dat de wijzerplaat en het horlogehuis als losse delen gezien worden. Eén plus één was twee, toen Cornelissen zijn wijzerplaat opbouwde uit vijf laagjes.

Horloge Camada bestaat uit gestapelde laagjes metaal. De bovenste vijf laagjes hebben twaalf gaatjes. Laat die lagen telkens een slagje verdraaien en je hebt een onderverdeling in minuten. Er is geen toegevoegde afbeelding nodig om de tijd af te lezen. Dat werkt heel overzichtelijk.

Camada is ontworpen in brons, koper, zilver en zwart metaal waarin met lasersnijden inkepingen worden aangebracht. Helaas bleek de techniek voor de Italiaanse opdrachtverlener horlogemaker Lorenz te ver van hun huidige technieken te liggen. Het blijft vooralsnog bij een prototype.

Wie zich afvraagt waar de productnaam Camada vandaan komt: "Camada betekent 'laagje' in het Portugees", schrijft Cornelissen aan Bright. "Dat vind ik nou eenmaal een leuke taal, en spreek ik een stuk beter dan Italiaans."