Designmarktplaats 99designs gestart in Nederland

Designmarktplaats 99designs gestart in Nederland

25-04-2013 11:18 Laatste update: 28-04-2018 12:30

tonie

De grootste online marktplaats voor grafisch ontwerp, 99designs.com, heeft sinds donderdag ook een Nederlandse site.

De designmarktplaats 99designs heeft donderdag een Nederlandse site geopend. Bij 99designs kunnen ontwerpers meedoen aan ontwerpwedstrijden voor logo's, apps, huisstijlen, illustraties en nog veel meer. De site claimt de grootste marktplaats voor grafisch ontwerp te zijn en heeft in vijf jaar tijd al meer dan 40 miljoen euro uitbetaald aan designers. Een logo laten ontwerpen kost er vanaf 239 euro.

"We hebben al veel Nederlandse ontwerpers en klanten. Nederland staat op plek negen in de landen die onze site het meest gebruiken", vertelt ceo Patrick Llewellyn tijdens een interview in Amsterdam. De lokale versie betekent dat er een Nederlandstalige klantenservice is en dat betalen met euro's ook mogelijk is. "Als er problemen zijn, kan je ons opbellen in je eigen taal, dat kan bij onze internationale concurrenten niet."

De indiener van een ontwerpwedstrijd beschrijft wat hij nodig heeft en kiest een prijscategorie: brons, zilver of goud. Vervolgens kunnen designers ontwerpen insturen die de opdrachtgever van feedback voorziet. Hij kiest daarna enkele finalisten, waarna er uiteindelijk een winnaar uit de bus komt. Het is ook mogelijk een ontwerpwedstrijd te starten waaraan alleen designers mogen meedoen die jij zelf hebt uitgenodigd. Naast de ontwerpwedstrijden heeft 99designs ook een webwinkel met kant-en-klare logo's voor tal van soorten bedrijven.

"Als je al designers kent waarmee je goede ervaringen hebt, dan hoef je 99designs niet te gebruiken. Onze site is er voor ondernemers zonder die contacten. Behalve eenmalige opdrachten leiden ontwerpwedstrijden op 99designs ook vaak tot langdurige samenwerkingen tussen opdrachtgevers en ontwerpers", vertelt Llewellyn. De internationale marktplaats zorgt vanwege het grote aanbod voor relatief lage prijzen, terwijl ontwerpers overal ter wereld kunnen meedingen. Een van de meest populaire designers op de site is volgens Llewellyn een Serviër.

99designs wil juist ook kleine startende bedrijven of zelfstandig ondernemers bereiken. "We hebben tot nu toe bijna niet aan marketing gedaan. Maar uiteindelijk willen we ook hele kleine mkb'ers of middenstanders bereiken, van freelancers tot kappers. We willen ondernemerschap faciliteren. Het zijn de startups en zzp'ers die de Europese economie er weer bovenop moeten helpen", aldus de Australiër.

99designs startte in 2008 en heeft al meer dan 200 duizend ontwerpwedstrijden gehost. Afgelopen maand betaalde het bedrijf 1,4 miljoen euro uit aan designers. De site krijgt bij ontwerpwedstrijden tussen 20 en 30 procent van de omzet. "Dat percentage is afhankelijk van hoeveel werk wij uit handen nemen", aldus Llewellyn. Spinoffs richting ander creatief werk, zoals programmeerwerk of vertalen, staan volgens hem niet in de planning. "We focussen ons alleen op design, daar zijn we goed in." De site heeft ook een whitelabel-optie, waarbij bureaus hun klanten ontwerpen ingestuurd via 99designs kunnen voorleggen, maar dan op een site met hun eigen logo erbij.

99designs heeft een stuk of dertig vaste rubrieken voor de ontwerpwedstrijden, van boekomslagen tot productverpakkingen. Maar er is ook een categorie 'overig'. Zo liet de zanger van de band Bon Iver via 99designs al een tattoo ontwerpen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s