Bevallen met een interactieve infographic op de muur

Bevallen met een interactieve infographic op de muur

11-04-2013 12:53 Laatste update: 28-04-2018 12:30

Jody van den Tillaart

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven en Philips hebben samen een app ontwikkeld die vrouwen coacht tijdens de bevalling.

Het is niet zomaar een puf-app zoals er zovele zijn: zodra je de verloskamer binnenkomt wordt contact gemaakt via wifi. Levensgroot verschijnt een soort 'live verslag' van je eigen bevalling als projectie op de muur.

De app visualiseert de tijd tussen de weeën, de intensiteit en de duur ervan, maar ook hoe de ontsluiting zich ontwikkelt. Dit wordt verbeeld in een soort interactieve infographic. Je mag zelf kiezen of je een mooie bloesemtak wilt zien of een abstracte versie. In het geval van de tak staan de bloemen voor iedere wee die je hebt, de kleur ervan voor de intensiteit van de weeën en de lengte van de takken voor de tijd die er tussen zit.

Met de app kunnen hoogzwangere vrouwen thuis alvast oefenen met ademhalingstechnieken. Als de bevalling begint, schakelt de visuele animatie over op de ademhalingsbegeleidingsfunctie zodra er een nieuwe wee komt om op te vangen. Zo hebben de vrouwen letterlijk een punt op de muur dat ze als focuspunt kunnen gebruiken.

In het MMC testen verloskundigen en gynaecologen de app in drie van de zestien verloskamers. Ze onderzoeken of het gebruik ervan de bevallingservaring van vrouwen verbetert en of het ook medische invloed heeft. "Zo weten we dat continue ondersteuning en coaching van een doula (een niet-medische bevallingscoach) tijdens de bevalling zorgt voor minder keizersnedes, zuignapbevallingen en verzoeken om een ruggenprik", licht gynaecoloog Pieter van Runnard Heimel toe. "Het is nu de vraag of dit effect ook wetenschappelijk aantoonbaar is voor een digitale variant."

Is de baby geboren, dan verschijnt er feestelijke 'bloesemsneeuw' op de muur. En als klap op de vuurpijl is iedere unieke geboortegrafiek deelbaar op Twitter of Pinterest. De app is nu nog in de onderzoeksfase, dus tenzij je in Eindhoven of omgeving woont, kun je nog niet op deze manier bevallen.