Nederlander volgt stiekem de reis van een postpakket

Nederlander volgt stiekem de reis van een postpakket

05-04-2013 13:37 Laatste update: 09-07-2019 16:34

Elke stap wordt vastgelegd door een kleine camera die door beweging weet wanneer te filmen.

Een bijzondere draai geven aan iets wat we al door en door denken te kennen, Nederlander Ruben van der Vleuten is er goed in. Op Bright kwamen zijn muziek-ontdekkings-speakers al eens voorbij, ook zijn Twitter-smoothies vielen bij ons in de smaak. Met From A to B geeft hij nu een kijkje tussen het moment waarop je een pakketje afgeeft op het postkantoor en wanneer de ontvanger het in handen krijgt.

Daarvoor bouwde Van der Vleuten een goedkoop cameraatje in een postpakket. Met behulp van een Arduino schiet de camera elke minuut drie seconden beeld, tussendoor slaapt het systeem om batterij te sparen. En om er zeker van te zijn dat het pakketje elke beweging vast zou leggen, zitten er wat bewegingssensoren in, die de camera bij actie 30 seconden laat opnemen. Is het volgens de lichtsensor te donker om wat te zien, wordt er alsnog niets opgenomen, ook weer om batterij te sparen.

Voor het eindresultaat moest Van der Vleuten het pakketje wel een paar keer naar zichzelf opsturen; via de pakketdienst, normale post en zelfs internationaal. Lege batterijen en losse kabels leverden telkens vertraging in het project op, laat Van der Vleuten in een interview met Fast Company weten. Toch was dat niet zijn grootste zorg, dat was namelijk de inhoud van het pakketje. Die zag er met allemaal gekleurde draden en printplaatjes behoorlijk bedreigend uit. Om verwarring te voorkomen zat er een uitleggend briefje bij, maar Van der Vleuten stond toch steeds met zweethanden in het postkantoor.