Inspireer de buurt door van je raam een denkraam te maken

Inspireer de buurt door van je raam een denkraam te maken

29-03-2013 08:48 Laatste update: 28-04-2018 13:01

Met vijf stiften maak je van je raam een plek voor inspiratie. Een creatief initiatief waarmee je een beetje plezier deelt.


Operatie Denkraam
is in de praktijk niet meer dan vijf stiften en een raam. Het idee is dat je van dat raam een venster voor inspiratie maakt. Dat doe je door op een van je eigen ramen (die liefst aan een loop- of fietsroute van buren en buurtbewoners ligt) vier maal per week iets te tekenen. Dat kan een mooi plaatje zijn, een inspirerende tekst, een gekke gedachte, een quote of wat je maar wil delen.

De operatie - bedacht door Alette Baartmans en Martijn Aslander - stoelt op het gedachtengoed van Maarten Toonder. Hij introduceerde in zijn Heer Bommel-strips het woord denkraam (en ook het bekendere 'minkukel'). Met denkraam doelt Toonder op vermogen tot begrijpen of referentiekader, maar ook denkkader of paradigma.

In eerste instantie geef je de buren een glimlach of stof tot denken. Door vier maal per week een foto van je raam te tweeten of op de Facebookpagina van de operatie te plaatsen, deel je met wie maar wil. Je verraming wordt geplaatst in een specifiek domein, dat varieert van wetenschap tot overheid en lieve dingen.

Dus heb je een blikvangend raam en zin in stoepkrijten voor grote mensen? Meldt je dan aan als ambassadeur voor Operatie Denkraam.