'Apple-tv krijgt ultra hd-scherm'

'Apple-tv krijgt ultra hd-scherm'

27-03-2013 11:18 Laatste update: 28-04-2018 13:01

Apple zou zijn 'iTV' een ultra hd-scherm met 4k-resolutie willen geven. Pas begin 2014 zou hij in de verkoop gaan.

Het is al een tijdje stil rond de komst van een eigen Apple-televisie. Maar het Taiwanese DigiTimes lanceert nu op basis van bronnen bij Aziatische leveranciers van onderdelen een nieuw gerucht: Apple zou de tv willen uitrusten met ultra hd, oftewel een scherm met een 4k-resolutie van 3840x2160 pixels, vier keer meer pixels dan het huidige full hd.

Apple zou de televisie volgens Digitimes iTV willen noemen, hoewel er al een Britse tv-zender is die zo heet. De tv zou bediening per spraak en gebaren bieden en uiteraard beschikken over internet en apps. Nu zit Digitimes er rond smartphones ook wel eens naast, maar de Taiwanese publicatie schijnt goede bronnen in de schermindustrie te hebben.

LG en Samsung hebben recent ook al 4k-tv's op de markt gebracht. Dit jaar zullen er volgens een schatting van onderzoeksbureau DisplaySearch 2,6 miljoen 4k-tv's worden verkocht, waarvan de helft het 50 inch-formaat heeft. De andere populaire formaten zijn 55, 58 en 65 inch. Hoeveel inch de 'iTV' wordt, is onbekend.

Apple en Foxconn zouden volgens Digitimes al langer praten over de massaproductie van ultra-hd-tv's, maar een probleem is de beperkte capaciteit bij schermleveranciers. Mogelijk is LG Display in staat om de productie van het scherm voor de Apple-televisie na de zomer te starten. De introductie van de tv zou echter wellicht pas begin 2014 plaatsvinden. Berichten in december wezen er ook al op dat de Apple-televisie niet in 2013 zal verschijnen.