Drents dorp krijgt meer Macs dan inwoners

Drents dorp krijgt meer Macs dan inwoners

23 maart 2013 om 09:56
Laatste update: 28 april 2018 om 13:01

Het Apple-museum dat in Friesland zou komen, verhuist naar een boerderij in het Drentse gehucht Orvelte. 

In het Friese Ureterp zou deze maand het Apple Museum Nederland van start gaan, maar de bovenverdieping van een Mac-reparatiebedrijf was toch niet echt een geschikte locatie. Het museum verhuist nu naar het Drentse 'museumdorp' Orvelte, waar de oude Macs worden tentoongesteld in een ruimte in een zorgboerderij.

Het monumentendorp Orvelte heeft onder meer een klompenmaker, zuivelfabriek, houtzagerij, schapenherder en glasblazer. Genoeg te doen dus. Het gehucht telt volgens de gemeente Midden-Drente 77 inwoners, zodat er straks meer Macs zijn dan mensen. Auto's zijn in het dorp niet toegestaan. Het adres van het Apple-museum is de Flintenweg 2.

Het museum, het enige over Apple in Nederland, is opgezet door Apple-liefhebbers. Apple zelf heeft er niks mee te maken. Het is een stichting die ernaar streeft om alle door Apple uitgebrachte modellen te showen, liefst werkend. Bijzonder is dat de stichting ook wil dat bezoekers met sommige oude Macs kunnen werken, om te ervaren hoe dat er vroeger aan toe ging. Het idee ontstond nadat een verzamelaar zich meldde die van zijn collectie Macs afwilde.

Lees meer over:

Deel via