iPhone krijgt misschien survival-instinct

iPhone krijgt misschien survival-instinct
22 maart 2013 om 07:19
Laatste update: 28 april 2018 om 13:01

Een patent van Apple wijst op iPhone die zichzelf bij vallen op verschillende manieren kan ‘redden’.

Smartphones gaan op verschillende manieren stuk. Dat kun je dus op verschillende manieren oplossen of proberen te voorkomen. Je kunt de telefoon waterdicht maken, of bekleden met moeilijk te breken glas. Maar nog altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen. Met die instelling zal Apple een opvallend nieuw patent hebben ingediend.

Het patent spreekt namelijk over een iPhone die kan detecteren dat hij valt en daar vervolgens razendsnel naar handelt. Dat principe is niet nieuw. Apple bouwt in zijn laptops al jaren de zogenaamde Sudden Motion Sensor in. Die sensor detecteert een plotselinge val en schakelt de magneetkop van de harde schijf uit, om schade en bestandsverlies te voorkomen of beperken. Veel andere fabrikanten van hardware en harde schijven gebruiken vergelijkbare technieken.

In het patent van Apple is het de tweede stap die het interessant maakt. Want nadat de iPhone zijn val aan de hand van accelerometer, gyroscoop, of zelfs gps en beeldsensoren heeft gedetecteerd, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo spreekt het patent over een soort grijphandjes binnenin de koptelefoon-ingang. Die houden bij een val het snoer van je koptelefoon stevig vast.

En wat te denken van een intern gewicht? Dat zou zich tijdens een vrije val kunnen verplaatsen om het zwaartepunt te verleggen en de iPhone zo gunstig mogelijk te laten landen. Dit zou ook mogelijk zijn door iets uit te werpen, zoals een batterij. Het patent spreekt zelfs over vleugels die zich uitklappen of een kleine gaslading die de iPhone de juiste kant uit stuwt.

Het patent laat ogenschijnlijk geen mogelijkheid liggen en noemt ook het intrekken van uitwendige knoppen als een mogelijkheid. Zo’n keur aan mogelijkheden is overigens gewoon tactiek; een patent is bij voorkeur zo duidelijk mogelijk en dekkend tegelijk.

Wanneer en of Apple dergelijke technologie in een iPhone bouwt, is natuurlijk niet bekend. Maar het bedrijf zou al snel een eerste stap kunnen zetten. Veel van de genoemde detectoren die een val moeten zien aankomen, zitten al in huidige iPhones. Apple zou de data van die sensoren kunnen verzamelen en zo meer inzicht krijgen in de manieren waarop iPhones het meest vallen, om daar in de toekomst eventueel op in te spelen.

Lees meer over:

Deel via