New Yorkse metro krijgt grote touchscreens met internet

New Yorkse metro krijgt grote touchscreens met internet

21-03-2013 12:19 Laatste update: 28-04-2018 13:01

De New Yorkse metro krijgt 47 inch touchscreens waarop reizigers routes kunnen plannen. Ze bieden ook internettoegang.

De New Yorkse metro gaat dit jaar een systeem van grote 47 inch touchscreens met internet invoeren. De panelen moeten reizigers actuele reisinformatie verschaffen en onder meer routes laten plannen. Ze hebben ook een ingebouwde wifi-router en een camera waarmee het vervoerbedrijf MTA een oogje in het zeil kan houden. Die wifi is handig, want in lang niet alle metrostations heb je even goed 3G-bereik. De touchscreens moeten gaan werken met verschillende applicaties en kunnen ook contextgerelateerde advertenties tonen.

Je zou zeggen dat de touchscreens onnodig zijn nu er smartphones zijn. Maar de panelen zijn juist bedoeld voor reizigers die nog geen smartphone hebben en dat zijn er in een grote stad als New York nogal wat. Ook zijn ze handig voor toeristen. In eerste instantie komen er negentig touchscreens. Je kan een route plannen door op het metrostation van je bestemming of een bekende bezienswaardigheid te klikken, waarna informatie over de treintijden en route verschijnt.

Aan mensen met smetvrees is ook gedacht. De MTA verzekert de waterproof schermen regelmatig schoon te maken en stelt dat het touchscreen ook is te bedienen met een pen. De MTA zou uiteindelijk van plan zijn om alle stationskaarten en grote informatie borden te vervangen door interactieve hd-schermen met real-time informatie. Iets voor de Noord-Zuid-lijn of geldverspilling?