'Nieuwe Xbox moet altijd online zijn'

'Nieuwe Xbox moet altijd online zijn'
21 maart om 09:09
Laatste update: 28 april om 13:01

Ook is het verplicht games te installeren, spelen vanaf de disc kan niet. Tweedehands games zijn daarmee waarschijnlijk verleden tijd.

De nieuwe Xbox, codenaam ‘Durango’, zal altijd online zijn. Dat meldt VGleaks, die site bracht eerder ook de juiste specs van de nieuwe PlayStation naar buiten. De informatie in de vorm van enkele screenshots voor ontwikkelaars gaat onder andere over de ‘always-on’ functie van de volgende Xbox. Door verschillende energiestanden zal de Xbox altijd aan staan en online zijn, software zal daarom altijd up-to-date zijn.

Ook zal de nieuwe Xbox een ‘grote harde schijf’ bevatten. Hoe groot precies weet Microsoft nog niet, maar ‘in ieder geval genoeg voor een groot aantal games’. Het apparaat zou daarnaast een Blu-rayspeler hebben, maar die zou niet voor het afspelen van games gebruikt worden. Alle games worden volgens de documentatie op de harde schijf geïnstalleerd. Spelen vanaf de disc is daardoor niet meer mogelijk.

Dit zou het voor Microsoft in theorie erg makkelijk maken de doorverkoop van games te controleren, beperken of zelfs te verbieden. Een voordeel van installeren is de mogelijkheid van het gelijktijdig draaien van meerdere games. Ook wisselen van discs zou in zo’n geval verleden tijd zijn. Let wel: in de gelekte documentatie staat geen dergelijke bewering. Ook is de informatie een jaar oud en daarom minder betrouwbaar.

Een ander opvallend punt in de informatie is de vereiste dat de bijgeleverde Kinect-camera altijd ingeplugd dient te zijn. Gecombineerd met een apparaat dat altijd aan staat en altijd online is, kost het weinig moeite daar Orwelliaanse gedachten bij te krijgen.

Lees meer over:

Deel via