Gebarsten scherm telefoon snel verleden tijd

Gebarsten scherm telefoon snel verleden tijd

20-03-2013 14:21 Laatste update: 28-04-2018 13:01
Author profile picture

Floris Poort

Al vanaf eind dit jaar kunnen we telefoons met schermen van haast onbreekbaar saffier verwachten, voorspellen analisten.

Smartphones worden ieder jaar sneller, de camera steeds hoogwaardiger, het design strakker en de schermen kleurrijker. De volgende stap? Onverwoestbaarheid. Kijk bijvoorbeeld naar Sony's Xperia Z, de eerste high-end smartphone die je onbekommerd in een aquarium kan laten vallen.

Volgens analisten kunnen we nog dit jaar een haast onverwoestbaar en bijzonder krasbestendig scherm verwachten. Zo'n scherm zal gemaakt zijn van kunstmatig saffier. Dat materiaal staat al lang bekend om zijn haast onverwoestbare eigenschappen — alleen diamant is sterker — maar was nog te duur om voor beeldschermen te gebruiken. De lens van de camera in de iPhone 5 is bijvoorbeeld al wel van het materiaal gemaakt.

De schermen van het gros van de smartphones en tablets zijn ondertussen nog gemaakt van Gorilla Glass. Hoewel daarmee grote technische sprongen worden gemaakt door fabrikant Corning, is saffier toch zo’n drie keer sterker. Saffieren schermen zouden vooral veel minder snel breken of versplinteren. Juist op dat punt probeert Corning zijn Gorilla Glass te verbeteren.

Nadeel van kunstmatig saffier is de prijs. Een saffieren scherm zou zo'n dertig dollar per stuk kosten tegenover 3 dollar voor Gorilla Glass. Een dalende saffier-prijs door betere technieken en toenemende concurrentie stemt analisten echter hoopvol. Ook is het mogelijk een scherm maken dat maar deels uit saffier bestaat.

Daarvoor zou dan een flinterdunne laag saffier gelamineerd worden met bijvoorbeeld Gorilla Glass. Dat zou de prijs drukken zonder te veel in te boeten op onbreekbaarheid. Een Amerikaans bedrijf werkt daarvoor aan een methode waarmee saffieren platen dunner dan een mensenhaar gemaakt kunnen worden. Op sites als Kickstarter doen alternatieven het ondertussen ook niet onaardig.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s