Game van de week: Monster Hunter 3 Ultimate

Game van de week: Monster Hunter 3 Ultimate

20 maart 2013 om 10:06
Laatste update: 28 april 2018 om 13:01

Monster Hunter 3 Ultimate biedt een spannende spelervaring door bij tegenstanders niet te focussen op statistieken maar op gedrag.

Het principe van de gamereeks is in Monster Hunter 3 Ultimate onveranderd. Het dorp waar je als jager in woont geeft je opdrachten, die helpen met het beschermen en verbeteren van je leefomgeving. In het begin van de game zul je kruiden of paddestoelen moeten verzamelen, maar na verloop van tijd mag je jagen op eerst kleine en uiteindelijk ook forse monsters in de game. Hoe verder je komt, hoe groter en sterker de monsters worden.

Deze creaturen zijn geen stilstaande draken met levensbalken boven hun hoofd: je zult moeten kijken naar hoe ieder wezen zich beweegt tijdens een gevecht, zodat je uiteindelijk leert om nagenoeg iedere aanval te ontwijken. Dat is geen luxe, aangezien de klap van een monster in één keer je halve levensbalk kan wegvagen. Je moet als speler goed opletten terwijl je staartzwiepen en vuurballen ontwijkt, door op exact de juiste momenten opzij te rollen.

Tussen de aanvallen van monsters door, moet je een moment vinden waarop je een aanval kunt uitvoeren. Je moet hierbij ook rekening houden met je eigen beperkingen. Slinger je een gigantisch zwaard heen en weer, dan zal je personage zijn balans moeten vinden na een klap. Op dit moment ben juist jij weer kwetsbaar. Het zorgt voor een constant gevoel van gevaar, waardoor spelers hun eigen strategie moeten doorgronden en meester maken om succesvol een missie af te ronden. Omdat ieder gevecht zoveel van je concentratie vereist, is er geen punt waarop het spel echt saai aanvoelt.

De interface van Monster Hunter geeft je geen inzage in hoe lang het nog duurt tot een monster doodgaat. Daarvoor moet je juist goed op je prooi letten. Een uitgeput monster reageert na verloop van tijd minder snel en zal zodra hij bijna dood is hinkelend proberen te vluchten. Dat lijkt een simpele toevoeging, maar is in de praktijk erg belangrijk. Alles in Monster Hunter probeert je weg te krijgen van statistiekenschermpjes, zodat je juist let op wat er in de spelwereld gebeurt.

Gevechten vereisen al snel de nodige voorbereiding, dat betekent dat je de wildernis in moet trekken om ruwe materialen te verzamelen. Vind wat lianen en je kunt een val bouwen waarmee je een monster kunt vangen. Heb je een groen kruid en een blauwe paddestoel? Deze combineer je om een genezingsdrankje te brouwen. De gebieden waar je deze materialen vindt zijn op natuurlijke wijze opgezet, wat betekent dat je daadwerkelijk op zoek moet naar spinnenwebben in de buurt van bomen, monsterbotten vindt in de nesten van carnivoren en in waterplassen kunt vissen met een hengel. Het zorgt ervoor dat de omgevingen die je doorkruist natuurlijk aanvoelen.

Conclusie
Monster Hunter 3 Ultimate is uniek in zijn soort. Je zit niet gekluisterd aan statistieken en wiskundesommen die de kracht van je personage berekenen. In plaats daarvan let je op de spelwereld en de bewegingen van monsters, zodat je overleeft en uiteindelijk als winnaar naar buiten stapt. Dat zorgt voor een ontzettend spannende spelervaring met ook beloningen op de lange termijn. De mogelijkheid om je opgeslagen spelbestand op de Wii U mee te nemen naar de 3DS is veelbelovend. Ik zie mezelf al in de trein rauw vlees en honing verzamelen, zodat ik goed voorbereid thuis online kan spelen. Ik heb het nog niet getest, want op dit moment is de app om je voortgang tussen 3DS en Wii U te wisselen nog niet beschikbaar.

Prijs: €60
Platform: Nintendo 3DS, Nintendo Wii U

<object width="405" height="255" data="http://www.youtube.com/v/yo8CV95uMLw" type="application/x-shockwave-flash"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/yo8CV95uMLw"></object>

Lees meer over:

Deel via