Ook de wind werkt mee aan Dutch Design

Ook de wind werkt mee aan Dutch Design

20 maart om 09:24
Laatste update: 28 april om 13:01
  • Dewi Pinatih

Ontwerper Merel Karhof laat drie molens aan de Zaanse Schans het werk doen: zagen, verf maken en zelfs breien.

Het is soms een beetje beschamend om er achter te komen dat sommige toeristen meer over Nederland en zijn bezienswaardigheden weten dan wij zelf. Zo ook met de Zaanse Schans, tja, wat deden die molens ook alweer?

Ontwerper Merel Karhof visualiseert met haar project Windworks wat geproduceerd kan worden met windenergie. Ze ontwierp een serie meubels waarvoor alle onderdelen geproduceerd worden door drie molens aan de Zaanse Schans.

Het hout wordt gezaagd en geassembleerd in houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’, die boomstammen tot planken zaagt, en wordt vervolgens over water getransporteerd naar verfmolen ‘De Kat’. Hier worden de garens geverfd met natuurlijke pigmenten die zijn gemalen door de verfmolen.

De derde molen bouwde Karhof zelf. Het is een wind-gestuurde breimachine waarvan de wieken meer dan een meter in diameter beslaan. Ook kan hij wegdraaien uit de wind en dus geheel onafhankelijk opereren. In deze Wind Knitting Factory wordt het garen gebreid tot de stof waar de meubels mee gestoffeerd worden. Opgebouwd uit kleine kussentjes, representeert de bekleding de tijd waarin de stof door de wind werd gemaakt.

Het werk wordt tijdens de Nationale Windmolen Dagen van 12 t/m 19 mei gepresenteerd bij Verfmolen De Kat aan de Zaanse Schans. Een mooie reden om die Hollandse kennis weer even bij te spijkeren.

Lees meer over:

Deel via