App van de Week: Ridiculous Fishing

App van de Week: Ridiculous Fishing

17-03-2013 10:32 Laatste update: 28-04-2018 13:01

Dit spel is zowel een liefdesbrief aan games van vroeger als een gebruiksaanwijzing voor die van nu.

Ridiculous Fishing van de Nederlandse ontwikkelaar Vlambeer was al onze Download van de Dag. Maar ook de App van de Week. Is dat niet wat dubbelop? Nee, Ridiculous Fishing is gewoonweg zo ontzettend goed dat het die lof verdient.

Om te beginnen zit Ridiculous Fishing ijzersterk in elkaar. Met de unieke vormgeving heeft de game een geheel eigen smoel. Het is evengoed een knipoog naar het verleden als de 8-bit vormgeving van Vlambeers eigen Super Crate Box of hits als Pocket Planes, maar ondertussen heel eigentijds en bovendien uniek.

Ook de gameplay is zo’n mix van oud en nieuw. Doel is om zo veel mogelijk vis te vangen en wel zo belachelijk mogelijk. Dat doe je door je vishaak zo diep mogelijk het water in te laten zakken terwijl je al kantelend de meest uiteenlopende vissen ontwijkt. Raak je namelijk zo’n vis, gaat de haak weer naar boven. Op dat moment is het zaak juist zoveel mogelijk vis aan je haakje te slaan en hier en daar narigheid als kwallen te ontwijken.

Eenmaal aan het oppervlak wordt je vangst de lucht in geslingerd, waarna jij die met pistolen, shotguns en later zelfs bazooka’s afknalt. Da’s verslavend op een manier waarop klassiekers als Tetris verslavend zijn: je snapt het meteen, toch duurt het wel even voor je er écht goed in bent. Maar het principe van Ridiculous Fishing is compleet uniek (we negeren maar even de schaamteloze rip-off die bijna het faillissement voor Vlambeer betekende).


De game in een notendop: eerst zakken, dan stijgen, dan knallen

Nog verslavender is de game door de juiste toepassing van de winkel. Het geld dat je daar kunt uitgeven aan langere vislijnen, betere dobbers, explosiever wapentuig en andere hulpmiddelen moet je namelijk helemaal zelf verdienen. Dat doe je door ouderwets te zweten tot je beter bent in de game. In Ridiculous Fishing vind je nergens de inmiddels alom aanwezige ‘koop hier meer geld’-knop. Wie in Ridiculous Fishing een hoge score heeft, is ook daadwerkelijk goed in de game. Ouderwets vernieuwend.

Wie de game even speelt, zal merken dat onder die oer-simpele opzet een gewiekst tactisch spel verborgen zit. Om nieuwe levels te bereiken moet je een bepaald aantal vissen vangen. Welke hulpmiddelen zijn daarvoor het handigst? Waaraan geef je je zuur verdiende geld uit? Hoeveel vis neem je mee naar boven? (Hoe meer vis, hoe minder hoog de slinger, hoe korter de tijd.)

En hoe simpel Ridiculous Fishing ook is, het Twitter-achtige ‘Byrdr’ dat de vissende hoofdrolspeler op zijn (houten!) telefoon heeft staan, geeft net dat beetje extra diepgang. Bij iedere nieuwe aankoop of prestatie krijg je droogkomisch commentaar. Het houdt de game compact maar blaast het tegelijkertijd net dat extra beetje leven in.

Resultaat is een bijzonder kundig gebouwd spel dat zichzelf vooral niet te serieus neemt. En door die laagdrempeligheid word je er langzaam maar zeker steeds verder in gezogen. ‘Nog een potje dan…’, ik heb het de afgelopen twee dagen vaak gedacht.

Ridiculous Fishing is een voltreffer op elke mogelijke manier. De vormgeving en simpele maar verslavende gameplay zijn een regelrechte liefdebrief naar het verleden. Het gebrek aan zo’n ‘koop hier meer geld’-knop is niet alleen verfrissend maar een voorbeeld dat het verdient opgevolgd te worden. De hele wereld is het eens: Ridiculous Fishing is een regelrechte klassieker. In de App Store hoeft de topper alleen nog WhatsApp boven zich te dulden en de vraag is voor hoe lang nog. Niets dan lof voor Vlambeer en dit kleine wondertje.

download Ridiculous Fishing voor iPhone en iPad (€2,69)