Gekweekte huid kan kogels weerstaan

Gekweekte huid kan kogels weerstaan

03-03-2013 07:52 Laatste update: 28-04-2018 13:32

Mix menselijke huidcellen en het web van een spin en je hebt de huid van een superheld.

Stel je voor: met ontbloot bovenlijf loopt de hoofdrolspeler zo richting de bad guy met geweer. Knal, de kogel vliegt. En valt dan gewoon van die sixpack af en stuitert op de grond. De Nederlandse kunstenaar Jalila Essaïdi verandert met haar bulletproof skin fictie in feiten.

Met het Forensic Genomics Consortium Netherlands (FGCN) in Den Haag startte Essaïdi met proteïnen uit een spinnenweb (dat in verhouding vele malen sterker dan staal is). Samen met menselijke huidcellen groeide hun experiment uit tot kogelvrije huid. Een vuurgevecht opzoeken is nog niet helemaal aan te raden. De huid kan nu een kogel van maximaal 2,6 gram tot een snelheid van 329 meter per seconde weerstaan. 2.6g 329 m/s luidt dan ook de titel van het project.

Het gaat Essaidi niet om wapenhandel maar om veiligheid. Of beter het gevoel van veiligheid. "Voelen wij ons als mens veiliger in deze tijd van biotechnologie? Is het gewenst om mensen genetisch dusdanig te modificeren en manipuleren zodat zij bestand zijn tegen alle gevaren in deze wereld?" Daarna vertelt Essaidi verder over geiten die de genen van een spin in zich dragen en zo spinnenzijde in zijn melk kan produceren. Best wel bizar.

Met eigen ogen zien? Jalila Essaïdi komt met een stukje kogelvrije huid naar Hotel Droog in Amsterdam. Op donderdagavond 7 maart vertelt ze daar om 19:30 zelf hoe en wat en kun jij haar vertellen wat jij er van vindt. Daar kun je ook haar boek Bulletproof Skin kopen.