SpinAwards Jong Talent: Social Charging in de horeca

SpinAwards Jong Talent: Social Charging in de horeca

21-02-2013 14:39 Laatste update: 28-04-2018 13:32

Op de Hogeschool Arnhem en Nijmegen bedachten studenten meubilair om draadloos je smartphone op te laden in de kroeg, met beloningen.

Op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen vond de op een na laatste voorronde van de SpinAwards Jong Talent plaats. Aan de jury de taak om alle cases te beoordelen en vervolgens te beslissen welke twee cases ze direct laten doorgaan naar de Inspiration Days.

De eerste case die door mocht naar de volgende ronde is ‘Social Charging’. Draadloos laden van telefoons kan al en wordt steeds geavanceerder. En de nieuwe telefoons van Nokia, Samsung, HTC en Google werken al met de NFC standaard. Social Charging speelt daar op in. De horeca kan met nieuwe technologie relatief gemakkelijk “laadstations” inbouwen in meubilair, waardoor klanten telefoons draadloos kunnen opladen door het apparaat op tafel te leggen en de social charging app automatisch wordt geactiveerd.

Via de app kan de klant een bestelling doen. Na de bestelling gaat een timer lopen en loopt de korting steeds verder op. Als de maximale korting wordt bereikt, bouwt deze langzaam weer af. Op die manier heeft de horecaondernemer invloed op het bestelgedrag van klanten. De maximale korting wordt groter als er meer telefoons aan dezelfde tafel laden. Op die manier worden klanten ook gestimuleerd om tafels te delen. Social Charging heeft zowel voor klanten als ondernemers een helder voordeel. De klant kan zijn mobiel opladen en krijgt voordeel, de ondernemer kan zijn omzet beïnvloeden.

De tweede case naar de finaleronde gaat is ‘Bibliotheek klinkt als’. Film en video worden versterkt door muziek. Maar ook een boek kan versterkt worden door muziek. De bibliotheek is de ideale locatie om dit te faciliteren. Naast boeken heeft de bibliotheek van Rotterdam namelijk de grootste muziekencyclopedie van Europa. Boeken en muziek kunnen daarom prima samen. "Bibliotheek klinkt als" geeft een nieuwe dimensie aan lezen en is een muzikale leesbeleving binnen de bibliotheek. En maakt gebruik van bijvoorbeeld een muziekdienst als Spotify. Zie video.

Tot slot. Een wildcard ging naar case SafeZone. Kinderen loslaten is voor ouders het moeilijkste dat er is. Terwijl kinderen juist hun vrijheid willen hebben. SafeZone lost dit op. In SafeZone worden door het kind af te leggen routes ingesteld. En wordt het vervoersmiddel gekozen. SafeZone houdt rekening met snelheid, tijd en een marge rondom de route. Pas als er iets mis is, krijgt de ouder dit te horen. Kinderen krijgen meer vrijheid zonder zich gecontroleerd te voelen. Goed omgaan met deze vrijheid wordt beloond door het verdienen van punten, die ingewisseld kunnen worden voor cadeaukaarten, een lekkere lunch of andere activiteiten.

Vandaag is de laatste voorronde is vandaag op de Avans Hogeschool in Den Bosch. Morgen daarvan de winnaars.