Nutsbedrijven gaan Google Maps gebruiken voor infrastructuur
General Electric gaat Google Maps gebruiken om de infrastructuur van onder andere elektriciteits-netwerken nauwkeuriger te ontwerpen.
Als consument kan ik niet zonder Google Maps. Al is het maar om een vakantie uit te kiezen. Voordat je er een huurt, kijk je even via Street View op Google Maps of er geen vakantie-bedervende narigheid zoals een spoorweg of een fabriek naast de deur ligt. Ingenieurs beginnen dat nu ook te ontdekken.
Het Amerikaanse General Electric dat zo’n beetje alles maakt van kernreactoren, vliegtuigonderdelen en wasmachines tot en met treinen, heeft een industriële licentie op Google maps genomen. GE wil Google Maps toevoegen aan hun geografische informatiesysteem Smallworld. Smallworld is een reeks softwaretools waarmee ingenieurs telecomnetwerken, pijpleidingen, elektriciteitsnetwerken en rioleringen ontwerpen en die ook gebruikt worden door onderhoudsmensen in het veld.
De toevoeging van Google Maps als extra laag in Smallworld moet het voor ingenieurs nog makkelijker maken om hun ontwerpen aan te sluiten op de ‘echte wereld’. Het is één ding om op ‘papier’ een pijpleiding onder de grond van A naar B te tekenen maar je wilt bijvoorbeeld een pijpleiding niet onder een geasfalteerde parkeerplaats leggen terwijl je hem ook een paar meter kan verleggen en onder een grasveld kan laten lopen wat veel goedkoper is om in te spitten. Met een Google Maps laag in de software kunnen de ingenieurs meteen zien wat zich op het traject daadwerkelijk bevindt. Voor de onderhoudsmensen is het ook een stuk gemakkelijker. Zij kunnen op smartphones en tablets precies zien waar alles onder de grond ligt.
GE voorziet dat Google Maps steeds vaker voor industriële toepassingen gebruikt kan worden. GE denkt dat een industriële versie van Google Maps in de toekomst 3d-visualisatie zal laten zien van de infrastructuur onder de grond zoals waar het elektriciteitsnetwerk, glasvezelkabels en riolering lopen inclusief de aansluitingen op gebouwen.
Dat zou ook handig kunnen worden voor consumenten. Als de stroom in huis uitvalt, zou je via Google Maps kunnen inzoomen op je buurt. Het elektriciteitsbedrijf zou met kleurcodes aan kunnen geven welke huizen wanneer weer aangesloten zullen zijn.