Nieuwe chip maakt van amateurkiekjes professionele foto’s

Nieuwe chip maakt van amateurkiekjes professionele foto’s
21 februari 2013 om 15:34
Laatste update: 28 april 2018 om 13:32

Dankzij een nieuwe beeldchip ontwikkeld door MIT zal zelfs je belabberdste foto van je smartphone er nog fatsoenlijk uitzien.

De camera’s in smartphones worden steeds beter, maar het is vooral de steeds slimmere software die van een beroerd kiekje toch nog een redelijke foto kan maken. Neem de HDR-functie die je in veel smartphones tegenwoordig gebruikt om de kwaliteit van een foto op te krikken. Denk bijvoorbeeld aan een portret met tegenlicht; of de persoon is een zwart silhouet of hij is wel zichtbaar maar de achtergrond is volledig overbelicht.

Via HDR worden meerdere foto’s genomen met verschillende belichtingen, ideaal voor de voorgrond of de achtergrond. Software combineert delen van die verschillende foto’s zodat je uiteindelijk één foto krijgt met details in zowel de voor- als de achtergrond. Dat werkt prima, maar de software heeft wel enkele seconden nodig om dit te berekenen. Bovendien vergt dat relatief veel stroom wat ten koste gaat van batterijduur als je veel HDR foto’s neemt.

MIT heeft een beeldchip ontwikkeld die deze taak van de software overneemt en in millisecondes een perfect HDR-beeld oplevert door automatisch drie foto’s te nemen en te combineren. De huidige smartphones nemen twee foto’s om tot een HDR-beeld te komen en hebben daar zo’n twee seconden voor nodig. De MIT-chip zou dat met drie foto’s in enkele honderden millisecondes doen. De chip kan 10 megapixel beeld schieten en is tevens snel genoeg om HDR te filmen.

De chip kan volgens MIT ook foto’s bij weinig licht verbeteren. Schiet je in het donker zonder flits dan zit je met een beeld vol ruis, flits je wel dan heb je wel details maar is een deel van het beeld vaak hard belicht. De MIT-chip combineert à la HDR een foto met en zonder flits tot één beeld dat volgens MIT een natuurlijke belichting heeft. Als dat nog niet genoeg is kan de chip ook nog via een slim algoritme ruis verwijderen zonder dat de randen in het beeld vervagen zoals dat vaak met software gebeurt.

Hoewel de chip pas een prototype is, blijft het verbazingwekkend hoe technologie de techniek van het fotograferen overneemt. Het is niet alleen slimme soft- en hardware die voor de consument het ‘technische gedeelte’ van belichting wegneemt maar zelfs de compositie van een foto wordt via slimme algoritmes optimaal voor je aangepast. De deze week geïntroduceerde Sony NEX-3N heeft de zogeheten Auto Object Framing feature die een scène beoordeelt en de opname automatisch snijdt om de ‘meest professionele ingekaderde’ composities te maken.

Lees meer over:

Deel via