You have the right to remain silent, and use Google

You have the right to remain silent, and use Google

20-02-2013 07:19 Laatste update: 28-04-2018 13:32

Teun van den Neste

De Canadese rechter oordeelt dat verdachten recht hebben op internet om hun juridische zaken te regelen.

Je hebt ze vast al eens voorbij horen komen in een Amerikaanse politieserie. De rechten die worden voorgelezen als iemand wordt opgepakt. “You have the right to remain silent and anything you say can and will be used against you, you have the right to consult with a lawyer”. In Canada is het niet veel anders, maar de manier waarop je een advocaat kan contacteren werd onlangs behandeld in de rechtbank.

De 20-jarige Christopher McKay had na een gezellig avondje iets te veel biertjes op. Nadat hij met zijn auto door een rood licht was gereden, werd hij opgepakt door de lokale politie in Calgary. De agent in dienst wees hem op het politiebureau op een telefoontoestel en de Canadese gouden gids om juridische ondersteuning te regelen. McKay belde met een informatienummer, maar hing zonder veel succes weer op en nam plaats in zijn cel. “Maar normaal gebruik ik altijd Google om informatie op te zoeken”, aldus McKay.

En daar heeft hij een punt volgens rechter Heather Lamoureux. In de uitspraak, die trouwens erg vermakelijk is om te lezen, wordt er duidelijk gemaakt dat Google bij de jeugd vaak als eerste in gedachte komt als er informatie moet worden opgezocht. Verder besluit de rechter dat “ieder politiestation internettoegang moet verschaffen zodat verdachten op zoek kunnen naar contactgegevens van advocaten.”

Eerder besloot een Duitse rechter al dat internet een primaire levensbehoefte is. In Canada kunnen verdachten nu in ieder geval een beroep doen op de uitspraak en juridische ondersteuning via Google regelen. Kunnen ze gelijk even inchecken op Foursquare en tweeten dat ze beter niet beschonken achter het stuur hadden kunnen stappen.