Anti-katerpil in de maak

Anti-katerpil in de maak

19-02-2013 07:59 Laatste update: 28-04-2018 13:32

Amerikaanse onderzoekers hebben een miniscule capsule ontwikkeld die dronken muizen veel sneller nuchter maken.

Als iemand een glaasje teveel op heeft dan hoor je vaak het advies dat ze even een flinke slok koffie moeten nemen om weer bij te komen. In de praktijk helpt dit echter niets. Caffeine, bewegen, en wandelen in de frisse lucht maakt je niet sneller nuchter. Je lever kan immers maar zoveel alcohol per uur afbreken: ongeveer anderhalf uur per glas bier. Drink je op een avond zes bier en je wordt na een uur of acht wakker, dan nog kan er alcohol in je lichaam zitten.

Wellicht dat je in de toekomst pillen kan kopen die de afbraak van alcohol aanzienlijk versnellen. Een team van Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden nanocapsules die enzymen bevatten die de alcohol in muizen op een soortgelijke manier afbreken als de lever.

De 'pil' bestaat uit een capsule gemaakt van een biopolymeer die slechts tien nanometer groot is. De wand van die capsule is slechts één nanometer dik; honderdduizend keer dunner dan een menselijke haar. In de capsule bevinden zich twee enzymen. De capsule kan een alcoholmolecule intact binnendringen waardoor de enzymen hun werk kunnen doen. Eentje oxideert de alcohol maar dat levert waterstofperoxide op dat giftig is. En daar zit het geheim van de nanocapsules. Het tweede enzyme breekt het waterperoxide weer af tot water en zuurstof.

Tijdens de experimenten met muizen bleek in de eerste 45 minuten het alcoholpercentage in het bloed 15 procent lager was dan bij muizen zonder een injectie van de capsules. Na anderhalf uur was dat 26 procent en na drie uur een derde lager. Een van de onderzoekers vergeleek de werking met "miljoenen levercellen in je maag en darmen die je helpen alcohol af te breken".

De resultaten zijn voor de onderzoekers niet zozeer een doorbraak voor een anti-katerpil, alswel omdat via deze methode met enzymen een hele reeks medische toepassing denkbaar zijn. Zo zijn ze bezig een medicijn te ontwikkelen dat een enzyme in de huid aflevert dat dihydrotestosterone afbreekt, het goedje dat kaalheid bij mannen veroorzaakt.