Heb jij ook te veel betaald voor je tv?

Heb jij ook te veel betaald voor je tv?
18 februari 2013 om 12:27
Laatste update: 28 april 2018 om 13:32

Door prijsafspraken tussen elektronicabedrijven betaalden consumenten jarenlang te veel voor hun tv. Een massaclaim wacht nu.

Fabrikanten van lcd-tv's en computerbeeldschermen hebben jarenlang verboden prijsafspraken gemaakt, zo bleek vorig jaar. Merken als Philips, Samsung, LG, Technicolor, Toshiba en Panasonic waren bij het kartel betrokken. De fabrikanten werden beboet, onder andere door de Europese Commissie die een totaalboete van 1,47 miljard euro oplegde. Dat geeft goede hoop voor de massaclaim die belangenorganisatie ConsumentenClaim op dit moment voorbereidt.

Volgens de organisatie betaalden consumenten in de periode tussen 1996 en 2006 namelijk zo'n 10 procent van het aankoopbedrag te veel voor hun televisie of computerscherm. Voor een televisie van 1000 euro betaalde je dus 100 euro te veel. De meerprijs zit 'm daarbij in wat televisiemakers betaalden aan de bedrijven die de beeldbuis of het lcd-paneel fabriceerden. Die te hoge prijs werd vervolgens doorberekend aan de consument. De schuldig bevonden bedrijven leverden in de betreffende periode praktisch alle schermen voor tv's. De schadeclaim is in potentie dan ook enorm.

ConsumentenClaim roept consumenten dan ook op zich aan te melden voor de massaclaim. Individueel zou een claim veel tijd en geld kosten, de belangenorganisatie handelt ondertussen op no cure no pay-basis. Aangezien Philips tegen de hoogte van de boete van de Europese Comissie in beroep is gegaan, is nog niet duidelijk wanneer de claim afgerond zal zijn. Wel raadt ConsumentenClaim aan bewijs te verzamelen dat een tv of beeldscherm tussen 1996 en 2006 is gekocht, zoals aankoop - en/of betalingsbewijs.

Lees meer over:

Deel via