Crowdpleaser: De tosti 'from scratch'

Crowdpleaser: De tosti 'from scratch'

09-02-2013 10:46 Laatste update: 28-04-2018 13:32

De Tostifabriek wil in het centrum van Amsterdam alle grondstoffen voor een tosti gaan produceren.

Vijf jonge stedelingen halen via voordekunst.nl geld op om in het centrum van Amsterdam alle grondstoffen van een tosti te produceren. Dat betekent het verbouwen van graan (voor het brood), het melken van koeien (voor de kaas) en het vetmesten van varkens (voor de ham). Door alles op één plek te produceren, kan iedereen in een oogopslag zien wat er allemaal vooraf gaat aan een tosti op je bord, zo vertelt de promovideo.

"De voedselsector is in rep en roep in deze tijd", zegt initiatiefnemer Sascha Landshoff. "Er worden allemaal pogingen gedaan om de problemen in de industrie op te lossen. Veel mensen kiezen voor biologisch, maar op dit moment is er ook weer een anti-biologische stroom in opkomst. Wij willen niet zozeer een oplossing aandragen, maar de band tussen de consument en het product vergroten. Daar begint het volgens ons mee."

Het is de bedoeling dat in de lente en zomer buurtbewoners, schoolklassen en andere stedelingen langskomen en helpen bij het grootbrengen van de varkens, melken van de koeien en het persen van de kaas. "Het is goed als een kind weer ziet waar de melk vandaan komt."

De Tostifabriek wordt een onderdeel van de Freezing Favela, een tijdelijke nederzetting in de Mediamatic Fabriek in de Van Gendthallen Amsterdam. Als supporter op Voordekunst krijg je voor €25 euro een van de eerste 500 tosti’s, vanaf €100 krijg je er een kaas bij. Voor €750 wordt er een varken naar je vernoemd.

De Tosti Fabriek from voordekunst on Vimeo.