De Breathing Bike zorgt voor frisse lucht op de fiets

De Breathing Bike zorgt voor frisse lucht op de fiets

08-02-2013 09:58 Laatste update: 28-04-2018 13:32

Een Britse bewoner van Beijing bouwde een luchtzuiveringsinstallatie op een fiets die de zwaar verontreinigde lucht tijdens het fietsen zuivert.

Matt Hope woont in Bejing en dat baart hem zorgen. De lucht in de Chinese stad is zo verontreinigd dat een dagje uit in gelijk staat aan het roken van een pakje sigaretten. Geen wonder dat de bewoners van de stad rondlopen met maskers voor hun mond en er zelfs slimme ondernemers zijn die spuitbussen met frisse lucht verkopen. Kunstenaar Matt Hope bouwde daarom de Breathing Bike, een fiets met een luchtzuiveringsinstallatie waarmee hij tijdens het fietsen frisse lucht kan inademen.

Volgens Hope is de Breathing Bike gebouwd uit afval, waaronder een geperforeerde IKEA prullenbak, een luchtzuiveringssysteem uit een woning, een dynamo, trafo en een jachtvliegers zuurstofmasker. Zodra Hope gaat fietsen, genereert hij de stroom die nodig is om via het luchtzuiveringssysteem en een slang frisse lucht in het zuurstofmasker te blazen. Helemaal veilig is het volgens Hope niet. De trafo die de spanning opvoert naar zo’n vijfduizend volt is volgens Hope dodelijk als je in de regen gaat fietsen. Dat is in elk geval sneller dan langzaam stikken in de lucht van Bejing.