Honda gaat Apple's Siri in auto's gebruiken

Honda gaat Apple's Siri in auto's gebruiken

31-01-2013 11:31 Laatste update: 28-04-2018 14:03

De Eyes Free-modus van Apple's Siri laat je via spraak handsfree allerlei handelingen in de auto verrichten.

Uiteraard moet je aandacht bij het verkeer zijn maar we hebben er een handje van om steeds meer te multitasken tijdens het autorijden, met alle risico’s van dien. In de file moeten we nog even scheren, terwijl we ondertussen een handsfreegesprek voeren en de afspraak in onze agenda verzetten op onze smartphone. Mensen presteren het zelfs om tijdens het autorijden te twitteren. Er is zelfs een Nascar-coureur betrapt op het twitteren tijdens een autorace.

Het ligt dan ook voor de hand dat we een aantal van die taken beter via spraakbediening zouden kunnen doen. Autofabrikanten proberen al jaren spraakgestuurde technologie in hun auto’s te integreren maar erg accuraat was die technologie niet.

Met de komst van de smartphones in combinatie met spraakgestuurde assistenten zoals Siri van Apple en Google Voice Search en Google Now wordt de mens tegenwoordig een stuk beter begrepen door de spraakgestuurde technologie. Dat is mede omdat supercomputers in de cloud ‘luisteren’ naar je spraakcommando’s en met complexe algoritmes proberen te verstaan wat je precies zegt. De technologie begint nu rijp genoeg te worden dat je het ook in de auto kan inzetten.

In juni kondigde Apple aan dat het een samenwerking aanging met verscheidene autofabrikanten om de Eyes Free-modus van Siri in auto’s te integreren. Met een aan de auto via Bluetooth gekoppelde iPhone kan je met spraakcommando’s onder andere iTunes-liedjes afspelen, een persoon in je adresboek handsfree bellen, een sms'je dicteren of laten voorlezen en toegang tot je agenda krijgen.

General Motors was in november de eerste autofabrikant die aankondigde hun MyLink-systeem in diverse 2013 Spark- en Sonic-modellen van Chevrolet aan te passen zodat iPhone gebruikers via de Eyes Free-modus van Siri spraakcommando’s in de auto konden gebruiken. Tijdens de 2013 CES in Las Vegas zei ook Hyundai Eyes Free te gaan ondersteunen en nu heeft Honda Amerika ook aangekondigd dat Eyes Free Siri beschikbaar komt in 2013 modellen van de Accord, de Acura RDX en ILX.

Jammer genoeg hebben wij Nederlanders daar voorlopig niets aan want Siri verstaat nog steeds geen Nederlands. Het is ook nog niet bekend wanneer Apple ons kleine taalgebied gaat ondersteunen. Wellicht dat Android-gebruikers als eerste met de Google Voice Search en Google Now combi - die wel Nederlands verstaan - veilig via spraakcommando’s een aantal taken in hun auto’s op de Nederlandse wegen kunnen uitvoeren.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s