Blackberry Z10 en Q10 eindelijk officieel

Blackberry Z10 en Q10 eindelijk officieel

30-01-2013 16:07 Laatste update: 28-04-2018 14:03

tonie

De eerste twee toestellen met het nieuwe Blackberry 10 zijn nu officieel: de Z10 en Q10

RIM, dat voortaan gewoon Blackberry heet, heeft zijn nieuwe Blackberry 10-systeem en de eerste twee toestellen die ermee werken aangekondigd. Met allerlei veegbewegingen (een homeknop ontbreekt) moet je in het systeem sneller kunnen kijken of er nog iets belangrijks is en kunnen schakelen tussen apps. Blackberry noemt dat een 'flow'. Een van de slogans voor Blackberry 10 is 'built to keep you moving'.

De nieuwe Blackberry Z10 neemt het op tegen de iPhone en de high-end modellen in het Android-kamp. De Z10 heeft een 4,3 inch scherm met een prima resolutie (1280x768 pixels) en een dualcore 1,5 Ghz chip. Hij heeft 2GB RAM, 16GB opslag, microSD-slot en een 8 mp-camera. Het toestel komt in wit en zwart beschikbaar. Hij is later deze week in Engeland te koop, volgende week in Canada en in maart in de VS. Over de Nederlandse introductie is momenteel nog niets bekend.

Maar Blackberry geeft ook het oude, vertrouwde toetsenbordje nog niet op. De nieuwe Q10 heeft qwerty-toetsen onder zijn kleine 3,1 inch touchscreen (720x720). Volgens RIM biedt het toestel 'het beste toetsenbord' van alle smartphones. Ook het virtuele toetsenbord in BB10 is verbeterd: het systeem voorspelt ook je volgende woord zonder dat je een eerste letter hebt ingevoerd. Met je duim kan je woorden in je tekst schuiven.

Veel details over Blackberry 10 waren in de weken voor de aankondiging al uitgelekt, onder meer via demofilmpjes en trainingsmateriaal. Een van de nieuwe onderdelen is de BlackBerry Hub, een centrale plek waar notificaties van gesprekken, social media en BBM-chats binnenkomen, en waar je met een duimbeweging toegang tot hebt. De toestellen hebben een Timeshift-camera-app die al begint met het vastleggen van beelden voordat je een foto hebt gemaakt. Ook bieden de Blackberry's videobellen met de app BBM Video, inclusief schermdeling. Het is mogelijk om te switchen tussen een private en zakelijke modus.

Voor RIM is Blackberry 10 cruciaal: flopt het systeem, dan moet het Canadese bedrijf de hardware-afdeling gaan verkopen en maar hopen dat er nog een bedrijf interesse heeft om een licentie op het systeem te nemen. Lenovo zou daarin interesse hebben, maar ontkende dat later weer. "Vandaag is niet de finish, het is slechts het startblok", sprak RIM-ceo Thorsten Heins.

Volgens Heins stond RIM twee jaar geleden voor een belangrijke beslissing: een systeem van een ander bedrijf gaan gebruiken of zelf een nieuwe mobiel OS optuigen. RIM koos voor het laatste en nam het bedrijf QNX, dat al een besturingssysteem voor mobiele apparaten maakte, over en begon met het bouwen van Blackberry 10. Afgelopen jaar stortte de verkoop van Blackberry's in, maar BB10 moet voor de ommekeer gaan zorgen.

Blackberry 10 begint met een logische achterstand op app-gebied. Er zijn al 70 duizend apps beschikbaar, met onder meer toppers als Whatsapp en Skype, maar veel van de apps op het nieuwe platform zullen nog minder goed zijn als de versies voor iOS en Android.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s