'Tron-vloer' voor in de sportzaal

'Tron-vloer' voor in de sportzaal

30 januari om 14:40
Laatste update: 28 april om 14:03
  • Teun van den Neste

Geen wirwar aan lijnen meer in de sportzaal. Deze glazen vloer gebruikt licht om alleen die lijnen weer te geven die nodig zijn.

Het lijkt wel alsof er een pak uit de film Tron over de vloer is uitgerekt. Lichtgevende blauwe strepen geven de lijnen van een basketbalveld aan, maar veranderen snel in het lijnenspel voor een potje badminton. De Duitse fabrikant ASB Systembau heeft samen met een glasontwikkelaar een vloer ontwikkeld die met behulp van ledverlichting de lijnen voor verschillende sporten kan laten zien op een sportvloer.

Handig, want zo kunnen sporters zich concentreren op het spel in plaats van op de wirwar van cirkels en strepen op een normale sportvloer. Met de nieuwe ondergrond wil de fabrikant zo dicht mogelijk tegen een huidige vloer aanzitten. Door het glas te behandelen voel je bijna geen verschil met een normale sportvloer en stuitert een tennis- of basketbal even hoog.

Heel de vloer kan gevuld worden met ledverlichting waardoor er onder het glas meer te zien is dan enkel lijnen. Weg met die pionnetjes en lange uitleg van de coach. Simpelweg een nieuwe oefening uploaden en weergeven op de vloer volstaat om gelijk aan de slag te gaan op een training. Ook sponsors, scores en teamlogo’s zijn zo te zien op de vloer. Bij de wereldkampioenschappen squash, de sport waar de vloeren origineel voor zijn ontwikkeld, is de glaslaag al eens ingezet.

Daarnaast kan de vloer ook patronen weergeven met bijvoorbeeld routes naar de dichtstbijzijnde uitgang bij een noodsituatie. Dat is niet alleen handig in een sportzaal, maar ook in het café, op een vliegveld en in de supermarkt.

Lees meer over:

Deel via