Milaan bouwt verticaal bos in de stad

Milaan bouwt verticaal bos in de stad

30-01-2013 08:44 Laatste update: 28-04-2018 14:03

Om de lucht in de ernstig vervuilde stad te zuiveren bouwt Milaan twee toren met 900 bomen.

Een torenhoog bos roept bij mij beelden van het sprookje Japie en de Bonenstaak op. Maar het gestapelde bos van architect Stefano Boeri is geen verzinsel en ook de architectenvisie al voorbij. Het verticale bos is keiharde betonnen waarheid.

Het bos groeit in Milaan. In feite zijn het twee torens van 111 en 79 meter hoog. Op uitstekende schijven worden 900 bomen geplant. Die moeten Milaan - een van de sterkst vervuilde steden ter wereld - een beetje lucht geven. "Het ‘Bosco Verticale’ produceert energie en draagt bij aan een specifiek microklimaat. Daarnaast houden de bomen het lawaai van de stad tegen," meldt architectenbureau Stefano Boeri.

Het financieren van een toren voor frisse lucht is niet realistisch. De Bosco Verticale torens bedruipen zichzelf doordat er in de kern verkoopbare woningen zitten. Het is de bedoeling dat de bomen en planten de CO2 en stof in de lucht van het gebouw controleren, zodat er geen verwarmings- of verkoelingssysteem nodig is.

Het Bosco Verticale maakt deel uit van een groene ring van miljoenen bomen die Boeri rond de stad wil plaatsen. Dat gebeurt dan niet in torens maar vooral op vervuilde grond. Behalve bomen biedt die groene ring ook plaats voor stadslandbouw.

Het Nederlandse MVRDV presenteerde eerder het plan Torre Huerta voor Valencia wat bestaat uit een toren met bomen en 96 appartementen in de sociale sector.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s