Bewegende jurken uit de 3D-printer

Bewegende jurken uit de 3D-printer
29 januari 2013 om 12:03
Laatste update: 28 april 2018 om 14:03
  • Dewi Pinatih

De vonken vlogen letterlijk van de catwalk in de laatste Parijse modeshow van Iris van Herpen.

Met nieuwe 3D print- en lasertechnieken en een performer onder stroom, doet de collectie met de titel Voltage haar naam eer aan. In de collectie van de Nederlandse couturier staat de elektriciteit van het lichaam centraal. Voor de spetterende openingsperformance werkte Van Herpen samen met Nieuw-Zeelandse kunstenaar Carlos Van Camp die een performer onder hoogspanning zette. Gehuld in een metalen bodysuit bewoog het model rond op een Tesla-transformer terwijl de paarse elektriciteitsvonken uitsloegen.

<object width="405" height="255" data="http://www.youtube.com/v/RY31gU819x8" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/RY31gU819x8"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/RY31gU819x8"></object>

Elf outfits volgden en waar couturiers er vaak enorme ateliers op na houden waar tientallen naaisters honderden uren aan een jurk besteden, verzamelde Van Herpen een team van kunstenaars, professoren en 3D-printspecialisten om zich heen.

Handwerk werd omgezet in code door onder andere professor Neri Oxman van het MIT Media Lab. Hij werkte aan een cape en rok die tot stand kwamen met de nieuwe 3D-printtechniek Object Connex van Stratasys. Deze maakt het mogelijk verscheidene materialen met verschillende eigenschappen in één keer te printen. Zo komen harde en zachte, elastische materialen in een ontwerp samen. Een tweede huid die het kledingstuk zijn vorm, maar ook beweging geeft, is "een naadloos en eindeloos draagbaar oppervlak", aldus Oxman.

Ook de jurk waarvoor Van Herpen samenwerkte met architect Julia Koerner en het Belgische Materialise past naadloos op het lichaam. Wat lijkt op kant, had nooit door mensenhanden gemaakt kunnen worden. Een nieuw experimenteel materiaal en 'laser sintering', waarbij plastic of hars door middel van lasers samengevoegd worden, vormen lagen van dunne gewoven lijnen over het lichaam.

“Mijn werk grijpt niet terug naar oude ideeën, maar komt voort uit abstracte ideeën en nieuwe technieken. Ik vind het 3D-printproces fascinerend en ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat alles wat we dagelijks dragen op deze manier gemaakt wordt. Het is zo’n andere manier van produceren, laag voor laag, die enorm veel inspiratie oplevert,” vertelt Van Herpen.

Maar voordat we ons allemaal in deze kleding kunnen hullen, heeft ze het veld nog even voor zichzelf. Wie niet zo lang kan wachten, kan al wel terecht bij schoenenmerk United Nude. Iris ontwikkelde een Limited Edition schoen met het merk die in de show gedragen werd.

Lees meer over:

Deel via