Is DNA de harddisk van de toekomst?

Is DNA de harddisk van de toekomst?

28-01-2013 08:12 Laatste update: 28-04-2018 14:03

Teun van den Neste

Bestanden op een harde schijf of in de cloud? Door gegevens in DNA vast te leggen gaan ze duizenden jaren mee. 

Onderzoekers aan het European Bioinformatics Institute in Engeland hebben een deel van de 'I have a dream' speech van Martin Luther King opgeslagen op een streng DNA. Verder paste er ook nog een foto van hun laboratorium en alle sonnetten van Shakespeare op.

Voordeel van het opslaan op DNA in plaats van op een harde schijf is dat de bouwstenen van het leven een stuk langer meegaan.“We wisten al een tijdje dat het een goede manier is om gegevens op te slaan. Informatie van DNA gevonden in mammoetbotten van tienduizend jaar oud kunnen we nu nog steeds aflezen”, aldus Nick Goldman, hoofdonderzoeker bij de studie.

Nadat de gegevens op de DNA-streng waren gezet, werd de informatie vervolgens met 99,9 procent nauwkeurigheid afgelezen. Het opslaan van informatie op DNA is op dit moment nog een dure grap, maar verwacht wordt dat de prijs in de toekomst enorm gaat dalen. De wetenschappers verwachten dat de technologie binnen tien jaar goedkoop genoeg is om persoonlijke data op te slaan. Tenminste, als de trend die nu is ingezet op hetzelfde tempo door blijft lopen.

Het zal dus nog wel even duren voordat we onze usb-sticks en sd-kaartjes de prullenbak ingooien. Maar voor belangrijke bestanden die lang bewaard moeten worden, zoals bijvoorbeeld overheidsdocumenten, is het over een decennium wellicht mogelijk om over te stappen op DNA-opslag.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s