Animatronic leeft op de schouders van modebewuste dame

Animatronic leeft op de schouders van modebewuste dame

15-01-2013 15:04 Laatste update: 28-04-2018 14:03

Dewi Pinatih

Deze jurk van Nederlandse makelij lijkt op de outfit van een schurk uit een actieheldfilm.

Spinachtige robotpoten op de schouders van een jurk reageren op de omgeving. Komen omstanders te dichtbij dan slaan de poten zich ter bescherming om de draagster of vallen aan. Lijkt mij doodeng, en laat dat nou precies de intentie zijn van Nederlandse fashion-tech ontwerper Anouk Wipprecht. Ze wil een krachtige en spannende twist geven aan het zoetsappige karakter dat ‘performative wearables’ vaak hebben.

De jurk is uitgerust met sensoren, indicatoren en controllers. In Wipprechts ontwerpen worden die niet verstopt, maar spelen ze een bepalende factor in het uiterlijk van de kledingstukken. Zo ook in de jurk met spinachtige animatronic die ze ontwikkelde in samenwerking met hacker Daniel Schatzmayr. Wipprecht presenteerde de jurk, die thema’s als persoonlijke ruimte, controle en privacy aankaart, tijdens het Cafe Neu Romance, het internationale robotperformancefestival in Praag. In het filmpje zie je hoe de poten reageren op stemmen.

Wipprecht is gespecialiseerd in draagbare technologie, die ze een verlengde van de drager laat worden. Naast bescherming, kan het ook nieuwe manieren van expressie en communicatie bieden. Niet al haar werk ziet eruit alsof het zo uit een horrorfilm komt lopen. Zo maakte ze eerder jurken die cocktails maken of transparant worden in intieme situaties.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s