Game van de week: Cart Life

Game van de week: Cart Life

13-01-2013 08:26 Laatste update: 28-04-2018 14:03

In Cart Life ben je geen ruimtemarinier, maar een immigrant die een leven probeert op te bouwen.

Games kun je ontzettend goed in andermans schoenen plaatsen. Waar een film je alleen laat zien wat een ander in een situatie doet, moet je in spellen zelf moeilijke keuzes maken. Een manier van verhaalvertelling die eigenlijk vooral wordt gebruikt om je in de schoenen te plaatsen van helden, soldaten en andere stoere lui. Alleen daarom is Cart Life al bijzonder: deze game plaatst je namelijk in een zeer kwetsbare positie. Je gaat namelijk aan de slag als een pas gearriveerde immigrant in de Verenigde Staten of een moeder die strijdt om de voogdij van haar kind. Beiden starten ze een kraampje, wat het minimale geld weet op te leveren om te overleven.

Cart Life schetst hierdoor een interessant plaatje: hoe is het om op een absoluut minimum te overleven in een rijk land? Beide personages hebben hun gewoontes, gebreken en problemen, die tijdens het werkleven ook aan bod komen. Zo is de immigrant een zware roker, waardoor hij hevig begint te hoesten als je niet eens in de zoveel tijd een sigaret opsteekt. Hij overnacht daarnaast in een hotel waar eigenlijk geen huisdieren zijn toegestaan, waardoor hij zijn kat probeert te verbergen. De huur wordt namelijk opgeschroefd als het huisdier wordt ontdekt, en dat kan je niet betalen.

Speel je als de moeder, dan moet je zo snel mogelijk de waarde van je kraampje bewijzen: dit is de enige manier om te laten zien dat je genoeg verdient om de voogdij over je dochter te krijgen. Ondertussen ben je nog steeds moeder, wat betekent dat je ook je dochter van school moet oppikken.

Conclusie
Door alledaagse problemen te mengen met een zwaar, slecht verdienend baantje is Cart Life niet zomaar een simulatiespel waarin je een bedrijf opbouwt. De game geeft een kijkje in de ziel van twee personages, die zich op een absoluut dieptepunt in hun leven bevinden. Het zal je al snel duidelijk worden dat je eigenlijk zelden genoeg tijd hebt om rond te komen, waardoor er ook geen moment is om te rusten. Het leven is duur, kort en oneerlijk.

Platform: pc (download)
Prijs: gratis, €5 voor uitgebreide versie