Biologisch beton wordt vanzelf groen

Biologisch beton wordt vanzelf groen

09-01-2013 13:35 Laatste update: 28-04-2018 14:03

Dewi Pinatih

De ontwikkeling van biologisch beton moet een einde maken aan grauwe, grijze gebouwen en kan voor groene gevels zorgen.

Terwijl we mos op het terras met de hogedrukspuit te lijf gaan, is wat groen op de gevels van saaie grijze gebouwen vaak juist welkom. Getuige de opmars van de verticale tuin.

Om te zorgen dat planten verticaal kunnen groeien, worden gebouwen nu nog voorzien van metalen of plastic constructies. Deze noodzaak kan in de toekomst tot het verleden behoren; scheikundigen aan de Universitat Politècnica de Catalunya in Barcelona werken aan een betonsoort waar groen zonder extra ondersteuning direct op kan groeien en bloeien.

De betonnen panelen bestaan uit verschillende lagen. De binnenste constructielaag wordt beschermd door een waterproof coating die waterschade moet voorkomen. Daarna volgt de biologische laag, waar de pH-waarde en poreusheid van het materiaal ervoor zorgen dat mossen, algen, schimmels en korstmossen zich kunnen nestelen. De buitenste coating heeft een anti-waterproof effect dat water opneemt en vasthoudt. Naast het feit dat het wat kleur oplevert, absorbeert het beton koolstofdioxide en zonlicht.

Nu het patent is verkregen, werken de onderzoekers verder aan het beton. Het doel is het groeiproces zo te beïnvloeden dat gevels er binnen een jaar aantrekkelijk uitzien, terwijl plantsoorten met wortels die schadelijk kunnen zijn voor het beton op afstand worden gehouden. Het zou het einde kunnen betekenen voor grauwe betonnen blokkendozen.