Ultra-hd dit jaar nog vooral op lcd

Ultra-hd dit jaar nog vooral op lcd

06-01-2013 13:03 Laatste update: 28-04-2018 14:03

Sony komt ook met een eerste 4k-oled-tv, maar de tv-sector stort zich in 2013 nog vooral op lcd's met ultra-hd. Want oled blijft peperduur.

De vertraging in de commercialisering van oled-tv's zorgt ervoor dat de tv-fabrikanten zich dit jaar vooral storten op het promoten van nieuwe lcd-tv's met de 4k-resolutie, oftewel ultra hd. De komende drie jaar zullen 4k-lcd-tv's beter verkopen dan de betere maar peperdure oled-tv's, voorspelt marktonderzoeker NPD DisplaySearch.

LG en Samsung presenteerden vorig jaar allebei 55 inch oled-tv's (Zie onze eerste indruk van het LG-model). Maar die oled-tv's zijn slechts in piepkleine aantallen op de markt gekomen. De tv-sector heeft het nog steeds zwaar: vorig jaar werden 6 procent minder tv's verkocht. In 2013 zal er ook weinig groei zijn. Dat wil niet zeggen dat de oled-ontwikkeling stil staat.

Dat weerhoudt Sony er niet van om deze week in Las Vegas zijn 4k-oled-tv te presenteren. Maar wanneer dat model ook echt te koop is, blijft gissen. De Japanse fabrikant beloofde zich vorig jaar meer op high-end tv's te richten, omdat het niet meer mee kan in het goedkopere segment. Het bedrijf ontwikkelde eerder als oled-alternatief 'crystal led', met vergelijkbaar contrast en zwartwaarde als oled. De komst van Sony op de oled-markt zorgt voor wat meer concurrentie, maar betaalbaar worden oled-tv's dit jaar nog altijd niet.

Voor de tv-wereld zal 2013 vooral in het teken staan van lcd-tv's met 4k-resolutie. Rond 'ultra hd' vindt steeds meer marketing plaats, hoewel er nog weinig 4k-films en -uitzendingen zijn om te bekijken. Alleen bij grote schermformaten, 60 inch of meer, maakt 'ultra hd' trouwens echt verschil. Je waargenomen resolutie hangt af van de afstand tot het scherm en de pixeldichtheid. Zie onze uitlegparty over ultra-hd.