Nederlands Apple-museum opent zijn deuren

Nederlands Apple-museum opent zijn deuren

21-12-2012 18:00 Laatste update: 28-04-2018 14:34

Tonie van Ringelestijn

In het Friese Ureterp opent de komende drie zaterdagen het 'Apple Museum Nederland' voor het eerst zijn deuren.

Het Apple Museum Nederland in het Friese dorp Ureterp, bij Drachten, is opgezet door Apple-liefhebbers. Apple zelf heeft er niks mee te maken. Deze zaterdag gaat het kleine museum voor het eerst open. Ook op de zaterdagen 29 december en 5 januari is de collectie antieke Macs of Apple-software voor het eerst te bewonderen. De officiële opening is pas op 16 maart.

Het Friese Apple-museum is een stichting die ernaar streeft om alle door Apple uitgebrachte modellen te showen, liefst werkend. Bijzonder is dat de stichting ook wil dat bezoekers met sommige oude Macs kunnen werken, om te ervaren hoe dat er vroeger aan toe ging. Het museum is gevestigd bij het bedrijf Mediapower dat reparaties aan Macs uitvoert. Het idee ontstond nadat een verzamelaar zich meldde die van zijn collectie Macs afwilde.

Op de site van het museum is nog niet te lezen welke Apple-producten er zijn te zien. Ureterp ligt niet bepaald centraal in het land, en de locatie van het museum is niet erg florissant, maar goed, zoals Onemorething.nl opmerkt: "Van Cupertino had 30 jaar geleden ook niemand gehoord."