Nieuw type pc-koeler maakt ultra dunne elektronica mogelijk

Nieuw type pc-koeler maakt ultra dunne elektronica mogelijk
13 december om 10:05
Laatste update: 28 april om 14:34

Het bedrijf GE Global Research ontwikkelde een flinterdunne koeler die nog dunnere tablets en laptops mogelijk maakt.

Een van de grootste uitdagingen voor pc-fabrikanten is het stil en dun maken van laptops en andere apparatuur. Hoe sneller je apparaat, des te meer warmte het genereert. Dat wordt vaak gekoeld met ventilatoren die bijvoorbeeld een laptop aanzienlijk dikker maar ook luider maken.

GE Global Research heeft een koeler ontwikkeld die op het principe van een blaasbalg werkt en slechts enkele millimeters dik is. De koeler maakt gebruik van een technologie die ze Dual Piezoelectric Cooling Jets noemen. De koeler bestaat uit twee piezo-elektrische plaatjes die op hun beurt weer twee elastische membramen vervormen zodra er een stroompje opgezet wordt. De koeler werkt als een ‘blaasbalg’ die honderd keer per seconde een kleine hoeveelheid lucht met hoge snelheid uitblaast. Het is genoeg om elektronica te koelen.

De technologie werd oorspronkelijk ontwikkeltd voor onder andere drukregeling in vliegtuigmotoren maar het bedrijf heeft de koeler nu zo aangepast dat deze klein, stil en zuinig genoeg is om consumentenelektronica te koelen. De koeler is met 4 mm dikte ongeveer de helft zo dik als een gemiddelde ventilator en gebruikt ook nog eens de helft minder stroom. Volgens het bedrijf zou dat tot een half uur extra batterijduur op kunnen leveren. De koeler is bovendien nagenoeg onhoorbaar.

Als proef op de som verving het bedrijf de koeler in een ultrabook met hun nieuwe vinding. Volgens het bedrijf zou deze technologie zowel laptops als tablets dunner kunnen maken.

<object width="405" height="255" data="http://www.youtube.com/v/Hm5fXj-hUpk" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/Hm5fXj-hUpk"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/Hm5fXj-hUpk"></object>

Lees meer over:

Deel via