Digitale munteenheid Bitcoin nu ook officieel een eigen bank

Digitale munteenheid Bitcoin nu ook officieel een eigen bank

10-12-2012 12:24 Laatste update: 28-04-2018 14:34

De digitale munteenheid Bitcoin begint serieuze vormen aan te nemen. De Bitcoin-Central-Exchange mag officieel als beperkte bank opereren.

In Bright 41 schreven we uitgebreid over het wel en wee van de digitale munteenheid Bitcoin. Uit het niets overviel dit virtuele betaalmiddel de economische wereld. Opeens was er ‘een munteenheid opgebouwd uit nullen en enen waar niet langer een bank of creditcardmaatschappij aan te pas zou komen. Bitcoin moest van iedereen worden zonder dat iets of iemand het eigendom of controle van het muntsysteem voor zich kon opeisen…’

Dankzij alle media-aandacht schoot de koers van bitcoins opeens naar ongekende hoogte van meer dan dertig dollar om vervolgens als gevolg van een hacker die duizenden virtueel gestolen bitcoins op de beurs dumpte te kelderen naar een waarde van enkele centen. Bitcoin leek volgens de experts gedoemd te sterven.

Na het grote debacle lijkt Bitcoin weer langzaam terug gekrabbeld. Over een jaar tijd is de koers van de digitale munt op Bitcoin-beurzen redelijk stabiel opgeklommen naar een koers die momenteel rond de 10 euro schommelt. Mensen krijgen weer vertrouwen in de munt. Iraniërs ontdekten onlangs de digitale munteenheid. Getroffen door enorme inflatie als gevolg van sancties van Amerika en bondgenoten is het voor de Iraniërs moeilijk om aan dollars te komen. Zij wisselen hun geld online in voor Bitcoins.

Maar een officiële status van de traditionele economische instanties had bitcoin nog niet. Daar lijkt nu ook verandering in te komen. De Bitcoin-Central-exchange waar mensen bitcoins kunnen kopen en verhandelen, heeft een samenwerking afgesloten met de Franse financiële dienstverleners Aqoba en Credit Mutuel waardoor ze in beperkte mate als een bank mogen opereren. Officieel zijn ze Payment Services Provider geworden waardoor ze het recht hebben betaalpassen uit te geven. Klanten krijgen een ibannummer en valuta die door Bitcoin-central bewaard wordt is tot 100.000 euro verzekerd. Merkwaardig genoeg zijn bewaarde bitcoins niet verzekerd.

In grote lijnen kunnen mensen nu voor het eerst een rekening openen die zich min of meer gedraagt als een gewone bankrekening. Zaken als geld lenen mag Bitcoin-central niet. Deze overeenkomst zal de acceptatie van bitcoins bij het grote publiek versnellen. Voor diehard bitcoin-fans is het wellicht juist slecht nieuws omdat deze prat gingen op de zogenaamde anonimiteit van bitcoins. Met deze stap is het betalingsverkeer van bitcoins via Bitcoin-central wel gebonden aan de huidige regelgeving.