Randapparaten lekken data van Europol tot medische dossiers
Printers, scanners en netwerkschijven lekken gevoelige data van patiëntendossiers tot financiële gegevens. Ook Europol lekte via een netwerkschijf.
Randapparatuur als printers, harde schijven en scanners lekken door beveiligingslekken allerlei gevoelige gegevens via internet. Het gaat volgens KRO-programma Reporter onder meer om patiëntendossiers, paspoorten en financiële gegevens. Ook grote bedrijven als Ballast Nedam, KLM, ING en Unilever lekken data via randapparaten, aldus Reporter.
Ook de Europese politie-organisatie Europol heeft gegevens via een slecht beveiligde netwerkschijf. "Inlognamen, wachtwoorden en technische documentatie van een zwaar beveiligd intern datanetwerk, lagen voor het grijpen." Het lek werd veroorzaakt door een ict-er van Orange die betrokken was bij de aanleg van een intranet van Europol. Orange probeerde via de rechter tevergeefs de uitzending van Reporter te laten verbieden. Europol ontkent dat hackers bij criminele dossiers hadden kunnen komen.
Het gaat bij de lekke apparatuur onder meer om HP-printers en Iomega-schijven. HP zegt volgens Reporter dat klanten zelf verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van de randapparatuur. iOmega komt met een softwareupdate. De gelekte ING-data was de schuld van een medewerker van Equens, dat het Nederlandse betalingsverkeer regelt, die informatie op een externe iOmega-schijf had gezet. Die schijf was via internet benaderbaar. ING is volgens Webwereld een intern onderzoek naar het incident gestart.
Reporter vond tijdens zijn steekproef wereldwijd meer dan 50 duizend onbeveiligde systemen. Het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwt voor het lek en biedt tips. De Reporter-uitzending is vrijdagavond 7 december om 21:20 op Nederland 2.
De Reporter-uitzending is geflimd door Brights vaste Uitpakparty-filmer Pieter Hoogland.