Google Now ook rivaal voor Apple's PassBook

Google Now ook rivaal voor Apple's PassBook

8 december om 08:55
Laatste update: 28 april om 14:34

Google Now neemt het niet alleen op tegen Apple's Siri maar ook tegen PassBook.

Google's virtuele assistent Google Now, onderdeel van de app Google Search, is deze week uitgebreid met allerlei nieuwe functies. Zo herkent de app nu vliegtickets in je Gmail-inbox en kan de barcode automatisch weergeven als je op de luchthaven bent aangekomen. Dat lijkt op de functionaliteit die Apple belooft met zijn app PassBook. Vooralsnog werkt het bij Google alleen met tickets van United Airlines, maar het aantal vliegmaatschappijen wordt binnenkort uitgebreid.

De Google-app kan straks ook allerlei QR-codes scannen, waarna je kaartjes kan bewaren op je smartphone. Het is duidelijk dat Google hiermee de strijd aangaat met PassBook. Google ondersteunt, net als veel Android-telefoons, ook NFC, dat daarbij in de toekomst kan helpen. Een koppeling met betalen via Google Wallet voor bijvoorbeeld kaartjes ligt ook voor de hand.

Met Google Now krijg je automatisch allerlei kaarten te zien met handige informatie. Je kan Now ook vragen stellen, net als bij Apple's Siri, waarna de app je het antwoord presenteert en desgewenst kan voorlezen. Google Now kan ook functies op te telefoon uitvoeren, zoals mensen bellen, berichten sturen of je agenda bijwerken. Maar het meest bijzondere is dat Google Now uiteindelijk moet gaan voorspellen welke informatie in jouw context nuttig is. Automatisch tonen van je boardingpass op een vliegveld is natuurlijk een goed voorbeeld.

Voor reizigers is het ook handig dat ze automatisch het weerbericht krijgen van hun bestemming. Bij bezoek aan een vreemde stad biedt Google Now tips over zaken in de buurt, zoals evenementen, horeca-suggesties of plekken die vaak worden gefotografeerd. Dat werkt deels ook in Nederland, al zijn nog zeker niet alle Google Now-functies in ons land actief. Zo ontbreekt nog Nederlandstalige spraakherkenning.

Google Now kan nu ook meldingen geven over verjaardagen die eraan komen van vrienden op Google+. In de Engelstalige app kan je met text-to-speech al berichten inspreken die als tekst op Google+ worden gezet. Ook kan de app, net als Shazam, liedjes herkennen die je hoort. Beide functies werken nog niet in Nederland. Ook Google Goggles is geïntegreerd in Google Now: je kan met de camera van objecten, zoals kunstwerken, foto's maken waarna Google je vertelt wat het is.

Google werkt volgens Android Police ook aan enkele toekomstige functies, die al in de broncode zijn te zien. Het gaat om het per spraak beantwoorden van sms'jes of posten naar Facebook. Ook wil Google het mogelijk maken om via Now apparaten in huis te bedienen. Dat werkt samen met het Android@Home-project, dat vorig jaar is aangekondigd, maar nog op gang moet komen.

Lees ook de uitlegparty over Google Now.

Lees meer over:

Deel via