Ice from the sky: een luchtballon als koelkast

Ice from the sky: een luchtballon als koelkast
7 december 2012 om 15:54
Laatste update: 28 april 2018 om 14:34
  • Corrie Gerritsma

De TEDxAmsterdam Award is dit jaar gewonnen door Marcel Verduyn met zijn idee om met luchtballonnen ijs te winnen voor afgelegen gebieden.

TED Talks staan bekend als 'Ideas worth spreading.' Onder de noemer 'Ideas worth doing' streden tien genomineerden voor de TEDxAmsterdam Award voor een presentatieplek op het podium tijdens TEDxAmsterdam van 30 november. Een van de twee winnaars was Marcel Verduyn.

Onderweg in een vliegtuig naar Brazilië zag Marcel Verduyn dat er zich ijskristallen vormden op het raam. Als gas processing engineer bij Shell heeft hij dagelijks te maken met vraagstukken rondom energie. Er ontstond dan ook langzaam een idee in zijn hoofd om met deze 'gratis' vorm van kou iets te kunnen doen. En dan niet in de lucht, maar op aarde, op plekken waar mensen niet zomaar toegang hebben tot eindeloze elektriciteit of een koelkast.

Het koelen van lucht, water of producten kost veel energie. Koelen doen we vooral om woon- of werkruimtes aangenaam te houden en om voedsel langer vers te houden. Wereldwijd wordt 40 procent van het voedsel weggegooid omdat het bederft, tijdens transport en bij de consument thuis. Dat komt mede omdat een groot deel van de wereld geen mogelijkheid heeft voedsel te koelen. Verduyn wil hier met zijn idee 'Ice from the sky' wat aan doen.

De basis van zijn idee is dat een grote luchtballon met daaronder een reservoir water hoog de lucht in gaat waar het water afkoelt en bevriest. Op een paar kilometer hoogte is het al min 40. Door twee van deze ballonnen aan elkaar te koppelen via een pendel houden ze elkaar in evenwicht. De een gaat naar boven met water, de ander naar beneden met ijs. Door deze ballonnen op afgelegen plekken te zetten, krijgt de lokale bevolking toegang tot ijs en koud water om bijvoorbeeld voedsel of medicijnen te koelen.

Volgens Verduyn is zijn idee technisch mogelijk om uit te voeren, maar nog wel in de eerste fase van ontwikkeling. In 2013 moet er een haalbaarheidsstudie komen en een proof of concept.

Hieronder kun je zijn presentatie terugkijken, vanaf ongeveer minuut 5. Het complete programma van TEDxAmsterdam is ook terug te kijken op YouTube.

<object width="405" height="255" data="http://www.youtube.com/v/w5Eui22kgb8" type="application/x-shockwave-flash"><param name="data" value="http://www.youtube.com/v/w5Eui22kgb8"><param name="src" value="http://www.youtube.com/v/w5Eui22kgb8"></object>

Lees meer over:

Deel via