In Memoriam: Architect Oscar Niemeyer

In Memoriam: Architect Oscar Niemeyer

7 december om 10:44
Laatste update: 28 april om 14:34

De grootste Zuid-Amerikaanse architect ooit is overleden. Tot vlak voor zijn dood op 104-jarige leeftijd werkte hij door.

Tien dagen voor zijn 105ste verjaardag is afgelopen woensdag de grote Braziliaanse architect Oscar Niemeyer overleden in zijn geboortestad Rio de Janeiro. Niemeyer was naast een van de belangrijkste, ook een van de meest productieve architecten van zijn tijd. Dit jaar ontwierp hij nog een schoenenlijn voor AllStars.

Er zijn weinig steden in Brazilië waar geen gebouw van zijn hand staat. Vooral in hoofdstad Brasilia struikel je over zijn schitterende futuristische ontwerpen. Zijn kenmerkende witte gebouwen met vele rondingen zijn ook in Europa te vinden, zoals in Portugal, Italië en Frankrijk, waar hij in 1965 ging wonen om te ontsnappen aan de Braziliaanse dictatuur.

Niemeyer was een pionier voor moderne architectuur. Hij ontwierp voornamelijk openbare gebouwen. De grote hedendaagse architect Normen Foster vindt Niemeyer een held: "Hij verlaat ons met een bron voor inspiratie waarmee we generaties lang door kunnen."

Een aantal afbeeldingen van zijn gebouwen van Wikipedia.

Kathedraal van Brasilia

Museu de Arte Contemporânea in Niterói

Nationaal Congres in Brasilia

Niemeyer Center in Aviles, Spanje

Lees meer over:

Deel via