Ebooks vol afbreekfouten door Adobe-fout

Ebooks vol afbreekfouten door Adobe-fout
6 december om 14:47
Laatste update: 28 april om 14:34

Een deel van Nederlandse e-books die recent zijn verkocht, stikken van afbreekfouten door een fout van Adobe.

Een deel van de digitale boeken die recent zijn verkocht in Nederland zijn volgens De Telegraaf 'onleesbaar' doordat het wemelt van afbreekfouten. Die worden veroorzaakt door een softwarebug in Adobe Digital Editions 2.0, het programma om e-books met Adobe-kopieerbeveiliging over te zetten naar diverse e-readers. Ook meerdere apps zijn gebaseerd op Adobe's DRM-systeem. Adobe behandelt ePub-bestanden die technisch gezien juist zijn opgemaakt sinds kort te streng.

Het Adobe-programma interpreteert volgens Ereaders.nl twee tags in de ePub-bestanden verkeerd. Het Centraal Boekhuis (CB), dat de meeste e-books in Nederland distribueert voor de uitgevers, bevestigt het probleem. Volgens het CB gaat het om honderden verkochte ebooks en niet om duizenden, zoals de Telegraaf schreef.

Een paar grote Nederlandse uitgevers gebruiken de twee gehekelde tags in hun ePub-bestanden en zouden daar dus mee moeten stoppen om het probleem in de toekomst te voorkomen. Downgraden naar een oudere versie van Adobe Digital Editions is een tijdelijke oplossing voor getroffen consumenten.

Het afbreekprobleem trad ook op bij ebooks die niet met Adobe-drm maar met een watermerk waren beveiligd. Maar dat probleem is inmiddels gefixt, stelt het CB. Klanten kunnen de ebooks opnieuw downloaden uit de webshop waar ze ze hadden gekocht zodat ze de goede versie krijgen.

Lees meer over:

Deel via