Spotify-concurrent Rdio eindelijk in Nederland verschenen

Spotify-concurrent Rdio eindelijk in Nederland verschenen

6 december om 14:37
Laatste update: 28 april om 14:34

De streamingdienst onderscheidt zich door een strak design van de Heavy Rotation-sectie met de populairste platen.

Rdio, een prominente Spotify-concurrent, is sinds vandaag beschikbaar in Nederland en België. De dienst lijkt in concept veel op Spotify: onbeperkt muziek streamen voor een vast bedrag per maand. Wanneer je Rdio opent, word je verwelkomd door de categorie Heavy Rotation. Die laat de meest geluisterde muziek op dit moment zien. Er zit een algoritme achter: platen in Heavy Rotation worden steeds toepasselijker op jou. Je begint dus met de Top 40 als Heavy Rotation, luister je veel indie zal de lijst zich daarmee vullen.

En daar zit direct het eerste grote nadeel: veel muziek is hier niet beschikbaar. Ik gebruikte Rdio al een tijdje zo nu en dan met een Amerikaans account; 62 van de 150 platen in mijn Heavy Rotation-lijst zijn niet beschikbaar. Erg jammer en een vreemde binnenkomer: 'hier, dit moet je echt luisteren, we hebben het alleen niet voor je'. Het heeft ongetwijfeld met muziekrechten te maken, maar daar hoeven gebruikers geen boodschap aan te hebben. Initiatieven als Spotify en Rdio zijn er juist zodat je voor een vast bedrag van die rechten-nonsens af bent.

Vooralsnog is de muziekcatalogus van Spotify hier dan ook vele malen groter dan die van Rdio. Vooral de indie-albums die op Rdio zo luidruchtig ontbreken, zijn op Spotify wel te luisteren. Jammer, want het strakke en overzichtelijke uiterlijk van Rdio is een stuk mooier dan Spotify. En ook streamen via je browser gaat al vlekkeloos bij Rdio, waar Spotify pas net aan het experimenteren is geslagen. Voor wie het graag zelf wil proberen: Rdio kost net als Spotify €4,99 voor een maand op je pc luisteren en €9.99 als je ook op je smartphone, tablet of Sonos wilt luisteren. Je kunt Rdio zeven dagen gratis uitproberen.

Lees meer over:

Deel via