Heel Nederland kan met Klöpping terug de collegebanken in

Heel Nederland kan met Klöpping terug de collegebanken in

6 december om 12:22
Laatste update: 28 april om 14:34

De Universiteit van Nederland maakt colleges van de inspirerendste hoogleraren vanaf volgend jaar beschikbaar voor iedereen.

De wereld zit vol hoogleraren voor wie eigenlijk elk schoolpubliek te klein is. Al is het acht uur 's ochtends, hun collegezaal zit vol met leerlingen die uren later geïnspireerd de zaal weer verlaten. Door initiatieven als Coursera en iTunes U kan de wereld buiten de collegemuren al even meegenieten van buitenlandse topprofessoren. Vanaf september 2013 is het de beurt aan Nederlandse hoogleraren die een groter publiek verdienen.

Dan start Universiteit van Nederland, een vrijwillig initiatief van Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn. Vijf avonden per week zenden zij om 20.30 uur vijftien minuten college uit van een hoogleraar, die in totaal dus 75 minuten spreekt. "We hebben in Nederland veel tophoogleraren", zegt Klöpping, voorzitter van de stichting. "Mensen die nooit op radio of tv komen, maar wel in staat zijn om complete collegezalen in vervoering te brengen of te inspireren. Ik vind het ontzettend jammer dat slechts een paar honderd studenten toegang hebben tot de briljante colleges van die docenten. Daarom lanceren we vandaag de Universiteit van Nederland."

De uitzendingen worden onder de creative commons licentie gepubliceerd en zijn dus voor iedereen vrij toegankelijk en te (her)gebruiken. De colleges worden elke week in de Amsterdamse poptempel Paradiso opgenomen, met steeds een nieuwe docent. Opnames beginnen in februari en de helft van de 36 mogelijke hoogleraren staat al vast. Voor de andere helft zoekt Klöpping nog kandidaten. Vooral steengoeie maar minder bekende hoogleraren zijn gewenst. De colleges worden uitgezonden door NRC.nl, een van de mediapartners van Universiteit van Nederland. De colleges blijven beschikbaar via YouTube.

Lees meer over:

Deel via