Space cake? China wil groente gaan verbouwen in de ruimte

Space cake? China wil groente gaan verbouwen in de ruimte

5 december om 13:20
Laatste update: 28 april om 14:34

Chinese astronauten willen in de toekomst hun eigen groenten gaan verbouwen op de maan en Mars.

In Beijng hebben Chinese wetenschappers met succes een experiment afgerond waarmee het kweken van groentes op de maan en planeten als Mars werd nagebootst. Er werden vier soorten groenten gekweekt in een 300 kubieke meter ‘ecological life support system’ cabine. De cabine moet het mogelijk maken voor astronauten om het benodigde water, voedsel en lucht op een andere planeet zelf te genereren en te kweken. Het systeem draait op planten en algen. Nieuwsdienst Xinhua rapporteert dat het in de verwachting ligt dat deze technologie gebruikt zal worden op toekomstige basissen op de Maan en Mars.

De deelnemers aan het experiment konden volgens het rapport ‘verse groenten voor hun maaltijden oogsten’. Chinese astronauten kunnen zichzelf met het buitenaards tuinieren niet alleen van groenten voorzien maar ook van zuurstof.

China heeft ambitieuze plannen. Volgend jaar wil China een eerste verkenningsruimtevoertuig op de maan zetten in voorbereiding op een toekomstig bemande maanlanding.

Voor China is het hun eerste experiment in zijn soort. Andere landen zoals de VS werken ook aan de ontwikkeling van buitenaardse ‘kassen’. Astronauten aan boord van het International Space Station zullen vanaf volgend jaar de eerste experimenten uitvoeren met het Vegetable Production Systeem VEGGIE en kleine groentes verbouwen.

Mochten de Chinezen ooit gewassen op Mars willen verbouwen die klei als bodemsoort nodig hebben dan hebben ze misschien geluk. Nasa meldt dat de Marsrover Oppertunity die al meer dan acht jaar op de planeet Mars rondstruint mogelijk tekenen van klei heeft gevonden.

Lees meer over:

Deel via