Veiling mobiele frequenties al maand bezig

Veiling mobiele frequenties al maand bezig
4 december 2012 om 08:24
Laatste update: 28 april 2018 om 14:34

De veiling van de mobiele frequenties voor onder meer 3g- en 4g-netwerken is na een maand nog steeds gaande.

De veiling van het Nederlandse spectrum ging maandag dag 24 in. De veiling, waaraan de huidige netwerkaanbieders KPN, T-Mobile, Vodafone en als nieuwkomers waarschijnlijk Tele2 en Ziggo-UPC meedoen, startte op 31 oktober. De veiling vindt online plaats en is geheim, zodat onduidelijk is wanneer hij is afgelopen en hoe hoog de biedingen zijn.

De bedrijven bieden om de frequenties voor mobiele telefonie en internet. Daarbij gaat het ook om frequenties die zijn te gebruiken voor de snellere, vierde generatie mobiele netwerken, kortweg bekend als 4g.

Dat de veiling nog niet is afgelopen, betekent dat de prijs waarschijnlijk nog oploopt, schrijft Telecompaper. Maar niemand weet echt wat de hoogte van de bedragen gaat worden. De veiling kan volgens Telecompaper tussen een half miljard euro tot 4,5 miljard euro voor de staatskas opleveren, een vrij grote bandbreedte dus.

Na de eerste fase van de veiling, die geen deadline heeft, volgt een pauze van twee werkdagen, waarna de beslissende ronde plaatsvindt. Het kan dus nog wel een paar weken duren voordat duidelijk is of er meer concurrentie gaat komen op de mobiele netwerken, wat de hoop is van de Tweede Kamer. De veiling werd de afgelopen jaren meermaals uitgesteld, mede door extra voorwaarden die de politiek wilde opleggen zodat nieuwe partijen meer kansen krijgen. Daardoor heeft de invoering van 4G in Nederland vertraging opgelopen.

Het is nog helemaal niet zeker of bijvoorbeeld Tele2 of Ziggo nu serieus de strijd aan gaan met de huidige drie telecomnetwerken. Niet alle frequenties die worden geveild zijn momenteel even interessant. Het meest gewild is de 1800 Mhz-band, omdat onder meer de iPhone 5 die gebruikt voor LTE. De frequentieblokken die voor nieuwkomers zijn gereserveerd, op aandringen van de politiek, zijn achteraf niet allemaal even interessant. Zie ook de uitlegparty over de frequentieveiling.

Lees meer over:

Deel via