Happy Bday: sms bestaat 20 jaar

Happy Bday: sms bestaat 20 jaar

3 december 2012 om 14:22
Laatste update: 21 december 2021 om 03:50

De ingenieur die twintig jaar geleden de eerste sms verstuurde, had niet gedacht dat het versturen van korte tekstberichtjes zo populair zou worden.

Vorig jaar verstuurden mensen wereldwijd naar schatting ruim 8 biljoen sms-berichten. Dat is zo’n 15 miljoen per minuut. Dat had niemand twintig jaar geleden durven dromen. Zeker niet programmeur Neil Papworth die op 3 december 1992 het eerste smsje ooit naar de directeur van Vodafone verstuurde. Hij wenste de directeur een: ‘Merry Christmas”. Papworth tikte de vervroegde kerstwens in op een computer omdat de mobieltjes in die tijd nog niet van letters op het toetsenbordje waren voorzien.

Papworth dacht destijds dat de berichtjes die niet langer konden zijn dan 160 tekens wel handig zouden zijn voor collega’s om onderling berichten uit te wisselen. Papworth had geen enkel benul dat sms'en twintig jaar later door miljarden mensen wereldwijd dagelijks veelvuldig gebruikt zou worden. In eerste instantie werd sms alleen gebruikt als tekstmelding van een nieuw voicemail-bericht. Pas zeven jaar later toen andere providers ook tekstberichtjes begonnen aan te bieden, begon het versturen van sms'jes populair te worden.

Terugblikkend is het succes voor Papworth niet verrassend. “Het leek toen niet zo groot te worden, maar ik ben niet verbaasd, omdat het zo makkelijk is en het kan met alle telefoons." Makkelijk was het wel maar het typen van tekstjes via de 9 toetsen met tekst van een mobieltoetsenbord vergde wel enige oefening, zeker als je met tempo wilde typen.

Er werden zelfs kampioenschappen gehouden wie het snelst kon typen. Volgens het Guinness Book of World Records staat het record voor het snelst typen van een voorgeschreven sms-tekst op naam van de Noor Frode Ness die in 2010 in 34.65 seconde de volgende zin tikte: “The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human."

Het sms'en op mobieltjes leverde ook de nodige spelfouten op. Zelfs met het T9 woordenboek dat automatisch ingetikte woorden voor je kan afmaken. De vele vreemde sms-teksten die daar uitvolgden waren de inspiratie voor de KPN Goeiemoggel reclame in 2007 die de draak stak met de verandering van onze taal als gevolg van sms: “Goeiemoggel, kreeg net een sproetje 5 kiklo intvip. Sproetje? Ik wordt knetterbek van die sproetjes. Dis is de abdeling transploft niet de abdeling sproedjes. Ik roggel het wel ff.”

De reklame was een groot succes en half Nederland groette elkaar dat jaar met Goeiemoggel. In Rijswijk gingen cafébezoekers massaal met elkaar op de vuist toen een bezoeker die de reclame nog niet had gezien en begroet werd met ‘goeiemoggel’ dacht dat hij voor ‘mongool’ werd uitgescholden.

Ondanks de enorme populariteit zal sms op den duur mogelijk ook verdwijnen. In Nederland is het aantal verstuurde sms'jes door de komst van apps als WhatsApp waarmee je berichten stuur via mobiel internet al rigoureus gedaald. In het laatste halfjaar van 2010 werden 6 miljard sms'jes verzonden in Nederland, in het eerste half jaar van 2012 zijn dat er maar 4 miljard.

Apps als Whatsapp bieden hetzelfde en meer zonder dat je voor ieder bericht hoeft te betalen. Net zoals sms'en een werkwoord is geworden hoor je Nederlanders nu ook steeds vaker zeggen dat ze je even een tekstberichtje zullen ‘appen’.

Lees meer over:

Deel via