GameChanger maakt je iPad socialer

GameChanger maakt je iPad socialer

29-11-2012 15:43 Laatste update: 28-04-2018 14:34

Karlijn van den Berg

Ook dit jaar kan Sint zich weer van zijn innovatieve kant laten zien met de GameChanger: een spelbord voor je iPad.

Vorig jaar op Bright gaven we al een lijst met appcessories voor in de zak van Sinterklaas: Jumbo introduceerde dat jaar de iPawns, waarmee je met speciale pionnen diverse spellen op de iPad kon spelen. Dit jaar kan Sint zich ook weer van zijn innovatieve kant laten zien met de GameChanger.

Het speelbord is ontwikkeld met een licentie van Apple, en is in zijn soort een wereldwijde primeur. De GameChanger lijkt op een grote map voor je iPad; je sluit hem aan via een connector. Daarna voeg je een kartonnen speelbord toe, dat past bij één van de negen spellen die je gratis kunt downloaden. Het meest in het oog springende spel is ‘Ik Hou Van Holland’, de officiële versie gebaseerd op het TV-programma.

Bij de GameChanger krijg je vier ‘pionnen’. In tegenstelling tot de iPawns zit de magie niet in de pionnen zelf (speciale coating) maar reageert het bord op indrukken. Het bord heeft aan elke kant 24 elementen die de iPad kan herkennen. De pionnen zijn ietwat knullig vormgegeven en halen daardoor wel iets van het innovatieve karakter van de GameChanger weg. De plaatjes die erop staan om spelers te herkennen zijn oubollig en ook in het ontwerp van de pionnen zelf had meer gezeten. Je voelt dat hierin op een gegeven moment is bezuinigd om de GameChanger niet nog duurder te maken (je koopt hem voor €69,95).

Het spel is ontwikkeld door Identity Games, die jaren ook voorop liep met het ontwikkelen van spellen die waren voorzien van cd’s en dvd’s om het spel te verrijken. Creatief directeur Emile Kalis vindt dat je met de GameChanger nu echt sociaal kan gamen op de iPad, in plaats van individueel op het scherm.

Spelen met de GameChanger is inderdaad leuk en sociaal. Diverse mechanismes worden ingezet: je kunt individueel met je pion over het bord - en dus de vierkantjes indrukken - of met zijn alleen tegelijkertijd quizvragen beantwoorden. De app houdt de scores van iedereen bij en helpt om aan te geven wie aan de beurt is. Audivisueel wordt de spelervaring volop verrijkt waardoor het echt anders is dan andere bordspelen.

De naam GameChanger veronderstelt een volledige nieuwe manier van spelen. Maar ze doen de naam niet volledig eer aan. Het ding heeft een enorme aantrekkingskracht omdat het nieuw voelt, maar uiteindelijk zit je nog steeds met zijn vieren rondom een tafel en loop je een bordspel rond. De audivisuele verrijking zagen we ook eerder door de toevoeging van dvd’s: het wordt nu alleen op een andere manier (op een ander device) gepresenteerd. Gameplays worden door de toevoeging van de iPad niet wezenlijk veranderd en de spellen zijn niet altijd even goed als klassiekers zoals Monopoly en Ganzenbord.

Een gezin kan zich zeker vermaken met de GameChanger maar het aanschaffen van de GameChanger én een iPad is een flinke investering. Je kunt hier meerdere andere spellen voor kopen, die als spel soms beter in elkaar zitten. Tegelijkertijd heeft de iPad een enorme aantrekkingskracht op kinderen en zal de GameChanger er wel voor zorgen dat kinderen niet in hun eentje naar een scherm staren. Hij slaagt er goed in mensen samen te laten spelen en de iPad dus tot een socialer apparaat te maken. Het is een mooie nieuwe stap naar een andere manier van spelen en zal in de toekomst nog veel nieuwe goeie spellen brengen. Nu nog hopen dat de iPad niet zo snel meer gaat veranderen...