Anti-viruspionier McAfee op de vlucht voor politie

Anti-viruspionier McAfee op de vlucht voor politie

14-11-2012 07:19 Laatste update: 28-04-2018 15:05

John McAfee, bekend van de antivirussoftware, verstopt zich in Belize voor de politie die hem wil ondervragen in een moordonderzoek.

John McAfee was in de jaren 80 een van de eerste programmeurs die anti-virussoftware maakt en die op grote schaal aanbood volgens het bekende shareware-model. Zijn antivirusprogramma groeide uit tot een bekend bedrijf dat nog altijd zijn achteraam draagt. Maar door misinvesteringen en de financiële crisis slonk het kapitaal van John McAfee van 100 naar 4 miljoen dollar. Hij verhuisde naar het Centraal-Amerikaanse land Belize.

Daar zoekt de politie hem nu in verband met de moord op de 52-jarige Amerikaan Gregory Faull, die dit weekend werd neergeschoten. De politie van Belize deed daarna een inval bij het huis van McAfee, die eerder ruzie met Faull heeft gehad. Dat ging over de troep gevaarlijke honden die McAfee houdt en die de buren de stuipen op het lijf jagen.;

McAfee ontkent betrokkenheid bij de moord in een telefoongesprek met Wired. Hij zegt dat hij zich heeft verstopt voor de politie omdat hij ervan overtuigd is dat ze hem zullen vermoorden. De politie zou zijn honden hebben vergiftigd. Bij een politie-inval op zijn landgoed verstopte hij zich succesvol een kartonnen doos in de grond, waar alleen zijn hoofd uitstak. "Dat was erg onconfortabel."

Inmiddels is hij voortvluchtig, maar kennelijk weerhoudt dat hem niet te bellen met een Amerikaanse journalist. "In geen geval ga ik vrijwillig met de politie in dit land praten. Je kunt zeggen dat ik er paranoïde over ben, maar ze zullen me zonder twijfel vermoorden. Ze proberen me al maanden te pakken te nemen. Ze willen me het zwijgen opleggen."

De Amerikaan deed eerder in Belize van zich spreken door wapenbezit. Ook deed de politie eerder dit jaar bij hem al een inval wegens verdenking van de productie van verdovende middelen, maar dat leidde niet tot een aanklacht. McAfee liet zich voor eerdere artikelen wel fotograferen met ontbloot bovenlijf en geweren.

Belize heeft nu buurland Mexico ingschakeld om McAfee op te pakken zodra hij probeert de Mexiaanse grens te passeren. Op z'n zachtst gezegd een merkwaardige levensloop van een man die met anti-virussoftware ooit 100 miljoen dollar had vergaard.

Update: McAfee heeft ook gebeld met de tv-zender CNBC en ook Wired heeft nu audio van een gesprek met hem. Hij zegt nu tegen de Wired-journalist dat hij zichzelf heeft vermomd en zich continu verplaatst om uit handen van de politie te blijven. Hij vreest dat ze hem zullen martelen als hij gevangen wordt genomen. De politie in Belize zou hem nog niet als verdachte hebben aangemerkt, maar hem alleen willen verhoren.